Hlavní obsah

Satoranský s Veselým si o titul v Eurolize nezahrají, Barcelona podlehla Realu

Aktualizováno

Basketbalisté Tomáš Satoranský a Jan Veselý si o titul v Evropské lize nezahrají. Barcelona podlehla v pátečním semifinále Final Four tradičnímu rivalovi Realu Madrid 66:78 a v neděli ji v Kaunasu čeká boj o třetí místo. Real se utká o rekordní jedenáctý triumf v soutěži s Olympiakosem Pireus, který zdolal díky obratu ve třetí čtvrtině Monako 76:62.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Sergio Llull z Realu Madrid (vpravo) zakončuje jednoruč v euroligovém semifinále proti Barceloně.

Článek

Jednatřicetiletý Satoranský, jenž se po šesti sezonách v NBA dostal do prvního Final Four v kariéře, zaznamenal v utkání sedm bodů, 11 doskoků a tři asistence. Porážku neodvrátil ani sedminásobný účastník závěrečného turnaje Veselý, který přidal čtyři body, šest doskoků a jednu asistenci. Nejlepším střelcem Barcelony byl s 16 body Álex Abrines. Real táhl Walter Tavares, který nasbíral 20 bodů a 15 doskoků.

Barcelona prohrála s Realem třetí ze šesti vzájemných zápasů v sezoně. Proti "Bílému baletu" neuspěla v semifinále Euroligy už loni, kdy mu podlehla 83:86. Katalánský tým přišel o šanci získat v soutěži třetí titul po letech 2003 a 2010.

Barcelona zahájila duel povedenou tříbodovou palbou. V první čtvrtině sice netrefila ani jeden pokus za dva body, ale díky šesti trojkám držela s Realem skóre 18:18.

Trenér Šarunas Jasikevičius přišel na chvíli ve druhé části o litevského rozehrávače Rokase Jokubaitise, který si po jednom ze soubojů ulomil dva zuby. Barcelona pokračovala v úspěšné střelbě z dálky a do přestávky si vypracovala vedení 42:36. Zvýraznit náskok mohl ještě Satoranský trefou přes půl hřiště, ta ale přišla po zaznění klaksonu. Reprezentační rozehrávač měl tou dobou sedm bodů,

Satoranský dál patřil k důležitým hráčům a zvedl fanoušky v hale efektní smečí. Pohledná trefa ale nebyla uznána kvůli předchozí nesportovní chybě Ádáma Hangy.

Real po následných dvou nevyužitých trestných hodech Veselého ožil a díky patnácti bodům v řadě otočil na 54:47. Barcelona ještě na začátku závěrečné části vyrovnala, v důležité pasáži ale pomohl Realu devíti body za sebou Sergio Rodríguez. "Bílý balet" v závěru už náskok udržel a může dál navázat na dosud poslední triumf z roku 2018.

Druhým finalistou je Olympiakos Pireus. Vítěz základní části oplatil Monaku dvě porážky z dlouhodobé fáze soutěže. K triumfu mu pomohl 19 body nejlepší střelec Saša Vezenkov. Blízko k double double byl jeho spoluhráč Kostas Papanikolau, jenž k 15 bodům přidal osm doskoků. Za Monako dali 17 bodů Mike James a Elie Okobo. Olympiakos dál živí naději čtvrtý euroligový titul. Naposledy uspěl v soutěži před deseti lety.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Kostas Sloukas z Olympiakosu se snaží zakončit do koše Monaka.

Olympiakos se v první půli nedokázal vyrovnat s pečlivou obranou Monaka. Tým trenéra Saši Obradoviče, který je ve Final Four poprvé, vedl v poločase i díky Jamesovým třinácti bodům 41:29.

Řecký tým ale za čtyři minuty třetí části otočil duel šňůrou 14:0. Čtvrtinu vyhrál 27:2, čímž stanovil rekordní rozdíl ve Final Four. V závěru už Olympiakos náskok kontroloval a postoupil do svého prvního finále Evropské ligy od roku 2017. Už má jistotu, že vylepší loňské čtvrté místo.

Final Four Evropské ligy - semifinále
Olympiakos Pireus - Monako 76:62 (14:20, 29:41, 56:43)
Nejvíce bodů: Vezenkov 19, Papanikolau 15, Fall 12 - Okobo a James po 17, Loyd 11.
Barcelona - Real Madrid 66:78 (18:18, 42:36, 55:58)
Nejvíce bodů: Abrines 16, Laprovittola 12, Kuric 11 (Satoranský 7 bodů, 11 doskoků, 3 asistence, Veselý 4 body, 6 doskoků, 1 asistence) - Tavares 20, Hezonja 14, Rodríguez 12.

Reklama