Hlavní obsah

Trojan nastoupil v lize za Opavu a dal čtyři body. Je neuvěřitelné, že to vyšlo, svěřoval se herec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nevšední podívanou nabídlo utkání 18. kola basketbalové Kooperativa NBL mezi mistrovskou Opavou a nováčkem z Písku. Ve žlutém dresu domácího týmu s číslem šedesát se na palubovce objevil herec Ivan Trojan.

První bod Ivana Trojana v basketbalové lizeVideo: Jiří Tomaškovič, Sport.cz

 
Článek

A nešlo o nějaký silvestrovský vtípek. Bývalý mládežnický basketbalista Vyšehradu či ligové Sparty Praha dostal od trenéra Slezanů a kamaráda Petra Czudka slušný prostor, proti Sršňům odehrál přes minutu a půl a k vítězství domácího týmu 105:94 přispěl čtyřmi body.

„Dostal to jako dárek k jeho šedesátinám, které bude mít za půl roku, ale nechtěli jsme pojmout jeho start za Opavu jako nějakou show ve stylu Harlem Globetrotters. Že bude rozskok, Ivan chytne balon, zamává a odejde,“ uvedl trenér BK Opava Petr Czudek.

Fotogalerie

„Na druhou stranu to beru i jako svůj splněný sen. Který trenér může říct, že v lize trénoval Trojana. Musím se ale přiznat, že jsem byl tentokrát mnohem nervóznější než obvykle, protože to byl z naší strany risk,“ přiznával s úsměvem Czudek.

Trojan vyběhl do utkání poprvé po necelých šesti minutách úvodní čtvrtiny. První akci pokazil, když se nechal vytlačit do autu, při druhém kontaktu s míčem byl ale faulován Filipem Novotným, a protože měli Písečtí už pět faulů, šel házet trestné hody. A hned první k radosti vyprodané haly proměnil. „Ono je těžké jít na plac, když jste celou dobu na lavičce. A rovnou házet šestky… Ale dal jsme jich nakonec docela dost,“ těšilo Trojana.

Další dva body zaznamenal 59letý herec na konci první půle, kterou úřadující mistři po jeho dvou úspěšných pokusech vyhráli 52:41. Poslední úspěšnou šestku přidal v úplném závěru, opět z hranice trestného hodu.

První bod Ivana Trojana v basketbalové lizeVideo: Jiří Tomaškovič, Sport.cz

„Pocity jsou neuvěřitelné. Dopadlo to tak, jak jsme si asi představovali. Barák byl narvaný (čtrnáct dní před utkání bylo prodáno všech 3485 vstupenek – pozn. aut.), Opava vyhrála, já jsem si pár minut zahrál. Dal jsem i nějaké šestky,“ radoval se Trojan, který utkání ukončil s 66 procenty úspěšnosti na čáře trestného hodu. „I mnozí profíci nejsou tak úspěšní,“ ušklíbl se Czudek.

Všechny čtyři body Trojan zaznamenal z trestných hodů, do zakončení ze hry se nedostal. „Byl jsem připravený i na větší minutáž, ale měl jsem za cíl hlavně nepřekážet,“ smál se. „Abych víceméně splynul s hráči. Docela se mi dařilo, že jsem tam netrčel jako úplný nýmand. Nějaké akce jsme měli secvičené, ale moc jsem se k nim nedostal. Snad jen na konci prvního poločasu, kdy mi to Čouda (Petr Czudek) trenér namaloval a docela to vyšlo,“ popisoval Trojan, jenž ještě hodinu po zápase seděl v hale a trpělivě se fanouškům podepisoval.

„Jsem nadšený, opravdu. K tomu se vybrala spousta peněz pro nemocné cystickou fibrózou. Dopadlo to prostě skvěle,“ připomněl Trojan, že výtěžek ze vstupného a doprovodných akcí šel na konto Klubu cystické fibrózy, jejímž je Trojan patronem.

Celkem se vybralo před 85 tisíc korun. „Za nemocné cystickou fibrózou moc děkuji. Děkuju i klukům z Písku, že mi umožnili proti nim hrát. Trénoval jsem v Opavě posledních šest dní a vrátil jsem se do svých dorosteneckých let. Vůbec se mi vlastně nechce zpátky do toho uměleckého života. Jezdím do Opavy dlouho, a přestože jsem Pražák, fandím Opavě. Ale moje přátelství tady s manželkou Petrou Czudkovou (smích a pusa od Petra – pozn. aut.) je tak silné, že se tohle povedlo. I když opakovat to už asi nebudeme,“ usmíval se populární herec a na čas i profesionální basketbalista Trojan.

Reklama