Hlavní obsah

Wembanyama? Jen začátek. Budoucnost NBA patří zázračným francouzským obrům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vlétl na zámořské palubovky jako úkaz, v noci na úterý nastřádal Victor Wembanyama v NBA deset bloků a znovu předvedl, proč je tak výjimečný. Jenže Francie má v talonu ještě další blyštivé trumfy, které vytasí na basketbalový svět už brzy. A připravte se zaklonit hlavu, ať na ně dohlédnete.

Foto: John E. Sokolowski, Reuters

Victor Wembanyama (San Antonio Spurs) smečuje v zápase proti Toronto Raptors.

Článek

Dovolte lehké shrnutí na úvod. K deseti zblokovaným střelám přidal dvacetiletý Wembanyama, jednička posledního draftu, ještě 27 bodů, 14 doskoků, pět asistencí, poskládal triple double a zapsal se do statistik stylem, co před ním v historii soutěže dokázali jen Hakeem Olajuwon (dokonce čtyřikrát!), Kareem Abdul-Jabbar, Ralph Sampson a David Robinson.

Mladíkovi z Versailles navíc stačilo na nevšední počin během vítězství San Antonio Spurs nad Toronto Raptors (122:99) necelých 29 minut na palubovce. „Musíme zjistit, jak na něj, vždyť ho v lize budeme potkávat ještě patnáct let,“ dumal Darko Rajakovič, kouč poražených.

Foto: Chris Young, ČTK/AP

Victor Wembanyama zaznamenal proti Toronto Raptors vzácný triple double.

Jenže NBA nebude hledat recept jen na 224 centimetrů vysokého Wembanyamu, ale i na jeho zatraceně talentované krajany. Francie totiž chrlí basketbalové dlouhány nevídaným tempem.

Stačí letmý pohled na předpokládané pořadí letošního draftu, jak ho seskládala stanice ESPN. První místo? Francouz, 207 centimetrů. Druhé místo? Francouz, 216 centimetrů.

Přitom jedna z evropských basketbalových velmocí není zvyklá, že by draftu NBA kralovala. Wembanyama byl její první jedničkou v historii, za ním následuje až Killian Hayes coby celková sedmička v roce 2020, jehož angažmá v Detroit Pistons se proměnilo v jeden obrovitý propadák. Ani osmý Frank Ntilikina (2017, New York Knicks) zrovna nezazářil, u Bilala Coulibalyho (7. celkově v 2023, nyní Washington Wizards) je na hodnocení ještě brzy.

Ale zpátky ke dvojici Wembanyamových následovníků.

„Na prvním místě je díky své ohromující produktivitě, úspěšnosti a vyrovnanosti, kterou předvádí v dresu JL Bourg,“ dočtete se v hodnocení reportéra Jonathana Givonyho na stránkách zámořského mediálního giganta o jistém Zacchariem Risacherovi. „Je mu teprve osmnáct a zvládne bránit jakoukoliv pozici.“

I přes velice slušnou výšku hrává Risacher na křídelní pozici číslo tři čili small-forwarda, jak by řekli v Americe. Tedy nikoliv pod košem jako Wembanyama nebo Alex Sarr, který se s potomkem stříbrného olympijského medailisty Stéphana Risachera utká na dražbě talentů o příčku nejvyšší.

Sarr, další osmnáctiletý prospekt, se vydal jinou cestu. Na francouzských parketách byste ho vyhlíželi marně, prohání se totiž po Austrálii. „Zatím není konzistentní. Jednou předvedl 18 bodů a pět bloků, pak zase neodehrál ani deset minut,“ varuje před nedostatky basketbalisty Perthu na stránkách ESPN další expert Jeremy Woo.

Ovšem pořád jde o výjimečného hráče, který na svůj věk ukazuje nezvyklou defenzivní vyspělost. K tomu je pohyblivý, což u podobných dlouhánů rozhodně nebývá pravidlem. A z vrstevníků možná kromě Risachera jednoduše nikdo lepší není.

V projekci nejlepší desítky pro draft roku 2024 navíc ještě číhá Tidjane Salaün. 206 centimetrů, osmnáct let, výborný střelec, aktivní na obou stranách palubovky. Budoucnost Francie je zářivá.

Reklama

Související témata: