Hlavní obsah

New Orleans - Minnesota 119:118Williamson vystřílel New Orleans první místo

Basketbalisté New Orleans zvítězili nad Minnesotou 119:118 a dostali se na první místo tabulky Západní konference NBA před Denver, který ve středu podlehl Sacramentu 126:127. Výhru Pelikánů řídil Zion Williamson, který dal 43 bodů včetně všech 14 bodů svého týmu v posledních třech minutách. Na druhé místo Východní konference se probojoval Brooklyn, který desátou výhru v řadě získal v Atlantě, kde uhájil v závěru těsné vedení 108:107. Předskočil Milwaukee, které i přes 45 bodů a 22 doskoků Janise Adetokunba prohrálo v Chicagu 113:119 po prodloužení.

Foto: archiv, Sport.cz

Basketbalový míč v koši.

Článek

Pro Williamsona to byl nejlepší zápas v NBA, 43 body si vytvořil osobní rekord a především v koncovce byl nezastavitelný. New Orleans prohrávalo tři minuty před koncem o pět bodů, pak ale jednička draftu 2019 předvedla show jednoho muže. Dva trestné hody, vzápětí trojka, střela z otočky, dva nájezdy, zisk a následná smeč a Pelikáni 40 vteřin před koncem vedli. Minnesota ještě stihla srovnat parádní akcí Anthonyho Edwardse, který se prosmýkl obranou a zasmečoval, jenže Williamson zápas rozhodl trestným hodem čtyři sekundy před koncem.

"Miluji výhry, tým miluje výhry a klub miluje výhry. Tak jsem musel zařídit, abychom vyhráli," řekl Williamson. "Spoluhráč CJ McCollum mi předtím řekl, že jestli chci být skvělým hráčem, tak tohle je moment, kdy to mohu ukázat. Prostě mě k tomu vyzval," dodal. "Zion předváděl jednu velkou akci za druhou. Přesně takhle hrají ti nejlepší z nejlepších," pochválil svého svěřence trenér Willie Green.

Výhra dostala New Orleans na první místo Západu před Denver, který naopak o bod prohrál se Sacramentem, přestože vedl už o 19 bodů. Duel rozhodl trestným hodem Malik Monk, který dal 33 bodů. Denver táhl se 40 body Nikola Jokič, ale minul poslední dvě střely.

Ještě dominantnější výkon než Williamson předvedl Adetokunbo, který 45 body vyrovnal své sezonní maximum a 22 doskoky si vylepšil osobní rekord. K tomu přidal i sedm asistencí. Na Chicago to přesto nestačilo, jelikož Bulls táhl s 42 body DeMar DeRozan. Deset bodů dal v prodloužení a rozhodl zápas.

Čtvrté porážky Bucks za sebou využil Brooklyn, který naopak těsnou výhru uhájil. Atlanta, za kterou nenastoupili český reprezentant Vít Krejčí ani zraněná opora Trae Young, sice v poslední čtvrtině smazala ztrátu 11 bodů, jenže Kevin Durant dvěma koši minutu před koncem vrátil Brooklynu vedení. Srovnat mohl Dejounte Murray, který ale proměnil jen jeden trestný hod a Nets už se ubránili, když opět Murray netrefil v poslední vteřině trojku.

Durant dal 26 bodů a Kyrie Irving 28, z toho patnáct v poslední čtvrtině. Desátá výhra Nets za sebou je nejdelší vítěznou sérií této sezony a také nejdelší pro klub od sezony 2005/06, kdy Nets hráli ještě v New Jersey.

Tři vyloučené hráče přinesl zápas Orlanda v Detroitu. V závěru první půle Moritz Wagner z Orlanda strčil tělem do běžícího Killiana Hayese, který nekontrolovaně spadl na lavičku Detroitu, což rozpoutalo velkou strkanici mezi oběma týmy. Wagner, Hayes a také další hráč Detroitu Hamadou Diallo byli vyloučeni. Dodatečný trest ale mohou dostat i další hráči Orlanda, kteří opustili lavičku a zapojili se do konfliktu. Detroit vyhrál 121:101.

"Víme, že se nesmí z lavičky, ale většinou se podobné strkanice dějí na hřišti a ne na jedné z laviček. Nemohli jsme tam nechat naše spoluhráče proti celému týmu soupeře," řekl mladší z německých bratrů Franz Wagner.

Výsledky zápasů NBA:
Atlanta - Brooklyn 107:108
Chicago - Milwaukee 119:113 po prodl.
Detroit - Orlando 121:101
Golden State - Utah 112:107
Miami - LA Lakers 112:98
New Orleans - Minnesota 119:118
Sacramento - Denver 127:126
Washington - Phoenix 127:102

Reklama

Související témata: