Hlavní obsah

Z přísnější istanbulské bubliny chce Elhotová přivézt postup a je ráda za hecování kapitánky

Istanbul/Praha

Z istanbulské kvalifikační bubliny si chtějí basketbalistky přivézt postup na červnové mistrovství Evropy. K zajištění čtrnácté účasti na šampionátu v řadě potřebují české reprezentantky ve čtvrtek od 13:00 hod. zdolat Rumunky a v sobotu ve stejný čas Dánky.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Česká basketbalistka Kateřina Elhotová a Romina Filipová z Rumunska.

Článek

„Chceme dvakrát vyhrát a nijak nespekulovat o možnostech postupu, k němuž může stačit i jen jedno vítězství. Věřím, že to pro nás budou hratelné zápasy, jde o to jen ukázat i na palubovce," míní Kateřina Elhotová. „Snad to dopadne, jak si všechny přejeme," říká 32letá kapitánka Romana Hejdová, která se vrátila po čtrnácti měsících do národního týmu.

„Je moc dobře, že Romča, ale další holky jako Veronika Voráčková či Tereza Vyoralová jsou zpátky, ale kapitánka je důležitá i tím, že dokáže nahecovat družstvo a za všech okolností je nositelkou dobré nálady," oceňuje spoluhráčku Elhotová.

Hejdovou, působící ve francouzském Nantes, ale trochu limitují bolavá třísla. „Hodně mi pomáhá péče fyzioterapeuta Ládi Buriana. Na hřišti jdu podle pocitu," prozrazuje. „Naštěstí je to jediný zdravotní problém, který řešíme. Věřím, že Hejdové třísla umožní už ve čtvrtek hrát, minimálně alespoň v té míře, aby družstvu nějak pomohla," míní trenér Štefan Svitek.

„Myslím, že utkání s Rumunskem i Dánskem budou hodně o nás, kolik do toho dokážeme dát a jak se porveme o výsledek," přemítá Elhotová. „Atypický průběh sezony ale maže naši roli favoritek. Spousta hráček není obvyklých úrovních, podmínky i rytmus zápasů jsou hrozně zvláštní, takže to bude hlavně o bojovnosti," uvažuje Hejdová.

„Máme to skutečně ve svých rukou, ale třeba Rumunky předvedly už při prvním vzájemném utkání v Praze, kde sehrály velmi povedený zápas a vnutily nám svůj pomalejší styl, že dokáží být velmi nepříjemnými soupeřkami," dodává Svitek. O českém vítězství 60:59 tehdy rozhodla trojka Elhotové v závěrečné sekundě. „Měly bychom vycházet z agresivní obrany a raději bych klidnější vývoj skóre v náš prospěch, než nějakou záchrannou střelu na poslední chvíli," míní střelkyně.

„Těší mě, že oproti listopadovým kvalifikačním zápasům, kdy nám do sestavy silně zasáhl covid, máme zpátky i zkušené opory a trochu ostříleněji už vedle nich působí i ty mladší holky. Všechno se ale ukáže až v zápase pod psychickým tlakem," uvažuje Svitek.

Elhotová a její spoluhráčky z USK se ocitly v istanbulské bublině po šesti týdnech. Tehdy se z Euroligy vrátily s koronavirovou nákazou uvnitř týmu. „Zřetelně se tu poučili z chyb, panuje daleko striktnější režim než v prosinci. Při Eurolize se třeba všechna družstva stravovala společně, ani nás neotestovaly hned po příletu. Teď jsme absolutně oddělené od ostatních, nejen na jídlo, ale po celou dobu pobytu. Na hotelu ani v hale vůbec nikoho nepotkáváme. Navíc máme výhodu, že jsme si prakticky všechny covid prodělaly," líčí Elhotová.

Reklama