Hlavní obsah

Za výkon se nemusíme stydět, prohlásil po porážce s Argentinou Svoboda

Se třinácti body předvedl střelec ligového vicemistra Děčína Matěj Svoboda svůj nejlepší výkon v reprezentaci a duel na turnaji v Brně proti Argentině bral jako velkou zkušenost. Šestadvacetiletý křídelník překonal svůj zápis z týden starého debutu v Portugalsku proti Pobřeží slonoviny, kdy nezabránil 12 body porážce 81:97. Dnes Češi favorizovanému soupeři podlehli 87:101. Podle Svobody byl však patrný posun od startu přípravy na olympijskou předkvalifikaci, která tým čeká za týden v Tallinnu.

Foto: Patrik Uhlíř, ČTK

Český tým před zápasem s Argentinou

Článek

"V první řadě si myslím, že se za dnešní výkon vůbec nemusíme stydět. I přestože, že jsme prohráli, tak to možná nějakým způsobem bylo naše nejlepší utkání v téhle fázi, co jsme spolu tahle skupina odehráli. Byl to hodně útočný zápas. Ukázalo nám to, že jsme schopní hrát s týmem jako je Argentina," řekl novinářů Svoboda.

"Na druhou stranu nám to ukázalo i to, kde to trošku vázne. To byla obrana, protože 101 bodů je přeci jen hodně. Zejména ty trojky. Jsou to dobří střelci, možná některé střely byly trošku šťastné. Ale je jen nás, abychom je do těch střel nepustili," uvedl. "Brussino už byl na koni a měli jsme ho zastavit. On ale prostě ukázal, jaký je to hráč. On tohle umí proměňovat. Pro nás je to poučení, abychom nenechali někoho takhle rozstřílet," okomentoval Svoboda 20 trojek soupeře.

Oproti duelům ve Vianě do Castelo, kde Češi prohráli také s Portugalskem a porazili Jordánsko, vidí posun. "Jednak to budou určitě ztráty, bylo jich méně. I celkově herní projev byl mnohem lepší. Zápasy v Portugalsku byly možná takové utrápené, hledali jsme se jak v útoku, tak v obraně. Teď jsme spolu o další týden navíc a snažíme se každým dnem zlepšovat. V útoku jsme už byli mnohem sebevědomější," uvedl Svoboda.

"Věděli jsme, co a jak chceme hrát. Dostávali jsme se do toho. Když pokyny v útoku plníme, tak se dostáváme do dobrých pozic. Z toho jsme dneska taky těžili. Myslím, že 87 bodů proti Argentině je z hlediska útoku dobré číslo. Oni byli hodně agresivní v obraně, ale my jsme věřili tomu, co hrajeme a zjistili jsme, že to vychází i s takovým týmem, jako je Argentina," prohlásil Svoboda. Osobní výkon nechtěl moc hodnotit. "Možná to byl můj nejlepší zápas za reprezentaci, možná ne. Nesnažím se na to tak úplně soustředit. Spíš na to, abych plnil pokyny od trenéra," uvedl.

Generálkou na boj o olympijské hry v Paříži bude pro Ocampův výběr nedělní duel v Brně s Belgií. "Čekám, že to bude trošku jinačí styl hry. Přeci jen je to trošku jiné Jižní Amerika a Evropa. Viděl jsem, že Belgie má spoustu mladších kluků, takže možná budou trošku běhavější než Argentina. Ta přeci jen hrála trošku zkušeněji. I Belgie je velice kvalitní tým a pro nás to bude velká prověrka. Věřím, že když se poučíme z dnešních chyb," dodal Svoboda.

Reklama