Hlavní obsah

11 důvodů, proč byste měli milovat Kawaučiho

René KujanSport.cz

Pokud alespoň občas zabrousíte na naše stránky, určitě jste se s jménem drobného Japonce Jukiho Kawaučiho už setkali. Není to jen a pouze excelentní ryze amatérský běžec, je to i příjemný a skromný člověk se smyslem pro humor. A také ztělesněná ocel jedné z nejpevnějších vůlí, jakou dnes můžete potkat.

Foto: Profimedia.cz

Juki Kawauči se umí i opravdově radovat. (Boston 2018)

Článek

Tak se také stává, že Kawauči tu výrazně a pro mnohé překvapivě zasáhne do vývoje nějakého maratónu, tu si zaběhá v nějakém vtipném převleku a jen tak mimochodem si odnese nějakou tu medaili nebo zápis do světové knihy rekordů.

♦ „Domnívám se, že v celém Bostonu byste asi nenašli jediného člověka, který si myslel, že vyhraju já," řekl Juki Kawauči na tiskové konferenci po svém letošním bostonském triumfu.

♦ Ještě před svým nejnovějším vítězstvím si Kawauči v Japonsku zaběhl půlmaraton za 1:10:03 ‒ v převleku za pandu. Dokončil jako druhý v pořadí. Jindy byl schopen uběhnout půlmaraton za 66 minut v manažerském obleku ‒ s košilí a kravatou, v sáčku a kalhotách s nažehlenými puky.

♦ Mezi jeho nejpůsobivější rekordy patří světové prvenství v počtu absolvovaných maratónů pod 2:12:00 (těch má 26) a v počtu absolvovaných maratónů pod 2:20:00. Těch má neskutečných 79. A do roku 2020, kdy se v jeho rodné vlasti budou konat olympijské hry, chce toto číslo zvednout na přesnou stovku!

♦ Juki Kawauči na rozdíl od profesionálů trénuje pouze jednou denně. Vícefázové tréninky kvůli své práci nestíhá. O víkendech si dává něco delšího, dlouhý běh kolem 50 kilometrů.

♦ Kawaučiho matka, sama bývalá atletka, se chlapce rozhodla sama trénovat od raného věku. Už v šesti letech nabíhal kolečka v parku před domem. A každý den musel zlepšit svůj čas. Pokud se mu to nepodařilo, musel si dát jedno trestné kolečko navíc. A když se zhoršil o více jak 60 vteřin, dostal od mámy trestná kola hned dvě. Podobně dopadl i jeho bratr Kuki, dnes rovněž výborný běžec.

♦ Hned první den tohoto roku zvítězil Kawauči na jednom z amerických závodů. Podařilo se mu nejen vyhrát, podat světově nejlepší výkon roku a zapsat se do dějin jako člověk s největším počtem maratónů pod 2 hodiny a 20 minut. Informované jazyky dokonce tvrdí, že při závodní teplotě -23° C šlo o celosvětově nejrychlejší ledový maratón vůbec.

♦ Když v roce 2012 podle svých slov na Tokyo Marathon „selhal" (ano, 14. místo na závodě z nejprestižnější šestky světa považuje Juki za selhání), oholil si podle staré tradice hlavu jako omluvu všem svým přátelům, podporovatelům a fanouškům.

♦ Kawauči drží kromě jiného také světový rekord v nejkratším rozestupu mezi dvěma maratóny zaběhnutými pod 2:11:00.

♦ V roce 2013 neváhal Kawauči zaplatit ekvivalent svého čtvrtletního platu za letenky do Egypta. Tamní závod vyhrál a jeho výkon se stal nejrychleji zaběhnutým maratónem v zemi vůbec.

♦ Tento 31letý muž za dobu své sportovní kariéry nasbíral tři desítky titulů po celém světě. Jen v předchozím roce zaběhl dvanáct mezinárodních maratónů, z nichž pět vyhrál.

♦ Ve svém volném čase se rád oddává karaoke a zpívá se svojí oblíbenou metalovou kapelou X Japan. Také poslouchá japonskou dívčí skupinu Babymetal. (Schválně si na internetu pusťte třeba oficiální verzi hitu Gimme Chocolate!)

Reklama

Související témata:
Metal