Hlavní obsah

5 věcí, které byste před závodem jíst neměli

Aktualizováno

Předzávodní jídelníček si každý běžec ladí podle svých chutí a zkušeností. Platí však určité zásady, které jsou obecně platné a jež je vhodné dodržovat. Je přeci mnohem příjemnější absolvovat trénink či závod v pohodě a bez zbytečné ztráty pozornosti, kterou na sebe upoutá nějaký ten břichabol nebo podivné pochody v našich útrobách.

Foto: Profimedia.cz

Co před závodem nejíst, aby vás jídlo nepředběhlo?

Článek

Mléčné výrobky

Mléko a výrobky z něj jsou výborným zdrojem vápníku a bílkovin, o tom ví každý školák. Nicméně jako předtréninková svačina se příliš nehodí. Lidský organizmus totiž na strávení mléčných výrobků potřebuje určitý čas, není pro něj úplně nejlehčí. Odborníci na poli lidského metabolismu v magazínu Competitor uvádějí studii, podle níž konzumace mléčných výrobků v posledních 24 hodinách může vést k celé řadě zažívacích problémů při závodech nebo důležitém tréninku. Dále tvrdí, že 60 % běžců má žaludeční problémy, pokud několik hodin před výkonem pili mléko. Takže pozor! Nemusíte být úplný Leonard Hofstadter z Teorie velkého třesku, aby vám laktóza znepříjemňovala život.

Rafinovaný cukr

Toto je pro nás asi největší překvapení. Skoro všichni teď běhají na „rychlé cukry", doplňují hladinu cukru v krvi a běhají, aby si mohli občas dopřát něco sladkého. Ačkoli to na první pohled tak nevypadá, i ten potřebný a důležitý cukr nás může pěkně potrápit, nedodáme-li ho tělu ve správné formě a samozřejmě také v dopovídajícím množství. Journal of Science and Medicine in Sport zjistil, že běžci byli výrazně rychlejší, snědli-li třičtvrtěhodinu před výkonem menší jídlo s nízkým glykemickým indexem. Jídlo s vysokým glykemickým indexem (a obsahem rafinovaného cukru) je naopak zpomalilo.

Tučná jídla

Intuitivně by asi nikoho z nás ani nenapadlo cpát se před tréninkem nebo závody špekáčky nebo škvarkovou pomazánkou. Tuky obecně jsou velmi dobrým zdrojem energie a pro náš život jsou nezbytné. Ovšem tělo na jejich zpracování potřebuje velmi dlouhý čas a spotřebovává při něm také vodu. Právě z těchto důvodů bychom se tukům měli před výkony vyhnout. Pokud se vám přeci jen přihodilo, že jste před závody v kopcích poobědvali krásně vypečený řízek, jistě víte, jak vypadá ten nepříjemný pocit těžkého kameniva v žaludku.

Kořeněná jídla

Když si před tréninkem dáte kávičku s trochou skořice, pravděpodobně se nic nestane. Ale speciality například mexické kuchyně si raději nechte až na dobu regenerace. Silně kořeněná jídla mohou značně urychlovat látkovou výměnu, jejímž výsledkem může být i nepříjemné pálení žáhy či jiné problémy se zažíváním.

Vláknina

Ačkoli je jinak ovoce a zelenina velice zdravá, pozor bychom si měli dávat na druhy obsahující zvýšený podíl vlákniny. Některé druhy vlákniny jsou pro člověka nestravitelné. I na stravitelnější druh potřebuje tělo klid a čas. Jestli tedy máte rádi celozrnný sendvič s brokolicovou pomazánkou, odložte ho raději zpět do skřínky v šatně a posvačte jej až po podaném výkonu.

Reklama