Hlavní obsah

5 věcí, podle nichž poznáte, že jste opravdový maratónec

Praha

Maratón bývá takovou nejvyšší metou běžeckého snažení aktivních jednotlivců. Téměř každý, kdo rád a pravidelně běhá, si chce alespoň jednou za život vyzkoušet těch opěvovaných i proklínaných 42 195 metrů. Při přípravě na maratón nejspíš zažijete věci, které by vám jinak zůstaly utajeny. Které to jsou?

Foto: Profimedia.cz

Cesta k maratonu možná bude dlouhá, ale určitě hodně zajímavá.

Článek

Jíst bez zábran a bez hranic

Při přípravě na maratón naběháte desítky a stovky kilometrů, při nichž spálíte větší množství kalorií, než jaké doporučuje Světová zdravotnická organizace pro lidi dnešního typu (rozuměj moderní, civilizačními chorobami trpící). Je jasné, že je třeba doplnit cukry, bílkoviny, no vlastně i tuky. Na nejrůznější zázračné diety můžete zapomenout, pro vás začne platit jen jedna: bodová ‒ zbodnete všechno, na co přijdete. A co je na tom nejlepší? Bude vám to úplně jedno.

V hlavě jen jediná myšlenka

Přestanou vás zajímat páteční pařby přátel nebo sobotní dovádění na chatě až do ranních hodin za přítomnosti všelikých návykových sloučenin. Jediné, na co dokážete myslet a na co se soustředíte, je váš vysněný maratón. Raději si půjdete o víkendových dnech pořádně zaběhat než do pondělka řešit, co se dá dělat s kocovinou, kterou jste si pořídili nejspíš už někdy v pátek a už si ani nevzpomínáte, kde to bylo a s kým. Také ponocování se promění do sladkého a zaslouženého spánku. Možná v sobotu dáte i deset hodin v kuse. A mrzet vás to určitě nebude!

Změna v koši na prádlo

Také u vás v prádelním koši se toho hodně změní. Stále méně často se tam budou objevovat džíny a košile, o to více ovšem funkční trika, sportovní větrovky, módní běžecké šponovky, kšiltovky, speciální ponožky rozlišené na pravou a levou nohu. Na pračce začnete používat jiný program ‒ na funkční prádlo a na obyčejný prací prostředek se začne pomalu snášet prach. Na sportovní vybavení je přeci potřeba speciální prací gel, ne?

I z botníku se začnou pomalu vytrácet lakýrky nebo líbivé ale nepraktické předražené „číny" bombastických značek. Přibudou silniční, terénní, závodní, tempové, regenerační a další běžecké speciály. I manželka nakonec rezignuje před vaší záplavou v botníku a své lodičky začne uklízet do spižírny.

Organizační talent

Zatímco ještě nedávno bylo úplně jedno, co a kdy uděláte, dnes máte kalendář rozdělený přesnými čarami a v několikabarevném provedení rozplánovanou každou minutu dne. Ona taková maratónská příprava zabere docela dost času a vy si přeci jen nemůžete dovolit polevit v zaměstnání nebo nedejbože flákat domácí práce! Odpovědí na tyto náročné časy je lepší time-management. A vy se velmi rychle stanete jeho mistry. Nic jiného vám totiž nezbývá.

Dovolená za všechny peníze

Výjezd na dovolenou je pro vás vítanou příležitostí, jak změnit tréninkovou trasu. Možná si na rodinnou dovolenou zapomenete vzít plavky a opalovací krém, ale běžeckých bot a kšiltovek budete mít určitě dostatek. Zatímco ostatní páry si stěžují, že si na dovolené od sebe vůbec neodpočinou, vás naopak manželka (případně manžel) doma pochválí, že jste se celé dny na pláži ani neukázali a ona (případně on) si tak konečně mohla nerušeně pohovořit s kamarádkou a mít také trochu času pro sebe. Chvála ještě zintenzivní, když si pořádně vyklepete svou obuv a rázem obohatíte domácí sbírku o několik dalších nerostů. Pravděpodobně nebudete schopni ani říci, v jakém státě jste tentokrát svou dovolenou snů strávili, zato ale budete přesně vědět, kde byl bod vzdálený od hotelu 21 097,5 metru a jaké převýšení měla cesta k němu.

Reklama

Související témata: