Hlavní obsah

Atleti popadali jako hrušky. Amatérská chyba vyřadila z boje pět lidí

Běh přes překážky má svá jasně daná pravidla. Vyměřená trať a rozestavení překážek, které mají své pevné místo. Pokud tomu tak není, může dojít k problémům. Ty nastaly v Ohio na Jesse Owens Track Classic při závodech na 110 metrů. Sedmá překážka položila většinu závodníků, doběhli nakonec jen dva ze sedmi.

Když překážky nejsou na správném místě.

 
Článek

Sedmá překážka se stala katem, až z toho někteří na trati šli do kotoulů. Dráha po této organizátorské chybě připomínala spíše hromadu naházeného železa. Za vše mohl lidský faktor. Organizátoři špatně vyměřili rozestupy překážek.

Kdo si vyzkoušel běhat tuto disciplínu, ví, že zásadní je rytmus. Atleti mají své tempo, počet kroků mezi překážkami. Jde o automatický pohyb, využívají stejnou nohu, dopadají na stejnou nohu. Pokud ale jedna překážka není na správném místě, hrozí kolize. Tentokrát šlo o překážku číslo sedm a vyladěné atletické stroje popadaly jako hrušky.

Na startu zakleklo sedm běžců, do cíle se dostali jen dva, i ti se nestačili divit, co se vlastně stalo. Po tomto fiasku se na trať hned dostavili organizátoři a lékař. Naštěstí nebyl nikdo vážně zraněn a závod se mohl opakovat. Ten už proběhl podle pravidel.

Reklama

Související témata: