Hlavní obsah

Běh a poprsí. Jdou větší proporce zkrotit?

Markéta LyachováSport.cz

Tchyně mi vždycky říkala: „Buď ráda, že máš malá prsa. Ani nevíš, jaké starosti jsou s těmi velkými.“ To nebylo moc povzbudivé, zvlášť když dlouhé roky posloucháte cosi o žehlicím prkně.

Foto: Profimedia.cz

Velká prsa - velká úskalí pro běžkyně.

Článek

Pořád jsem se trochu užírala, výhody malých ňader při běhu jsem ocenila až o několik let později. Ne, nebyla jsem na plastické operaci, jen jsem si pořídila miminko. Z malých prsou se rázem stala taková, že by se za ně nemusela stydět leckterá silikonová kráska. Nemohla jsem ani připažit, myšlenky na běh i několik měsíců po porodu mizely kdesi v mlžném oparu.

Tehdy dostupné „kvalitní" běžecké podprsenky nestačily. Mé proporce zkrátka nebyly na běh stavěné.

I tak jsem to po čtyřech měsících zkusila. Nebyl to příjemný zážitek, i když jsem prsa zafixovala, jak se jen dalo. Svévolně „poletovala" nejrůznějšími směry, což docela bolelo. Navíc jsem se nemohla zbavit pocitu, že po tomto běžeckém výletu bude má dcera baštit místo mléka máslo.

V dnešní době se už ale dá sehnat opravdu kvalitní podprsenka, která je pohodlná a ženy se mohou cítit dobře a přirozeně. Existují však výjimky, na jejichž mohutné poprsí žádná sportovní podprsenka nestačí. I tak si ale dokážou poradit. „Beru si normální podprsenku a na ni ještě tu sportovní," vysvětluje jedna z maminek na diskuzním portále a jiná přidává. „Nejlepší je podprsenka s křížem na zádech, ideálně o číslo menší."

Investice se vyplatí

Investovat do kvalitní sportovní podprsenky se rozhodně vyplatí. Tím, jak se prsa pohupují do všech stran, reagují na prudké pohyby. Vnitřní vaziva, díky nimž má poprsí hezký tvar, se mohou natáhnout nebo dokonce i potrhat.

Bolest nebo dokonce slabé píchání jsou jasným signálem, že prsa nemají dostatečnou oporu. Podprsenka by měla zamezit i velkému poprsí v pohupování.

Britští vědci zkoumali, jak velká ňadra ztěžují ženám pohybovou aktivitu. „Jedna z pěti žen tvrdí, že kvůli velkým ňadrům nemůže sportovat," říká vedoucí studie z Univerzity v Portsmouthu. Ženy ve studii uváděly, že po nedostatku času, energie nebo chuti na cvičení jsou to právě ňadra, co je odrazuje od cvičení – při cvičení se prý cítí trapně, protože přitahují pozornost okukujících mužů, bolí je, jak se prsa pohupují, a celkově se kvůli nim cítí neobratné.

Je operace cesta?

Umět si vybrat správnou sportovní podprsenku je klíčové i podle lékařů. Jen díky ní lze zabránit tomu, aby se ňadra vyvěšovala, nebo aby jejich pohyb ženy dokonce bolel.

Řeší to i sportovkyně – profesionálky. Například rumunská tenistka Simona Halepová si nechala zmenšit ňadra z velikosti 34 DD na 34 C. Prsa jí jednoduše bránila v rychlém pohybu. „Když hraju, dělají mi má prsa problémy, nechám si je zmenšit. Jejich váha mi působí velké potíže při pohybu. Nejsem schopná rychle a včas reagovat na míče. Takhle to nejde dál, musím na plastiku," říkala před operací.

V roce 2009 se k chirurgickému zákroku odhodlala, od té doby stoupá světovým žebříčkem.

Tak radikální řešení volit nemusíte. Pokud máte bolesti i s kvalitní sportovní podprsenkou, dejte raději přednost jízdě na kole, na kolečkových bruslích, plavání nebo třeba posilování.

Jsou větší prsa problém při běhání?
Ano
73,2 %
Ne, kupuji si sportovní podprsenku
7,3 %
Takové problémy nemám
19,5 %
Celkem hlasovalo 3726 čtenářů.

Reklama

Související témata: