Hlavní obsah

Běháme pro druhé. Rodí se v Klicperově městě zápis do kroniky?

Praha

Nápad a touha dokážou společně mnoho. Když jde o pomoc druhým, líhnou se nápady kdekoli. I na půdě fotbalového hřiště. V Chlumci nad Cidlinou, v místě rodiště Václava Klimenta Klicpery, se poběží 10. dubna běžecký závod - Běháme pro druhé. Připraveny budou dvě trasy, a to pět a deset kilometrů. Svoje si užijí i děti.

Foto: Run Czech

Kolik lidí se sejde na startu, kolik lidí pozná cíl?

Článek

„Běh je fenomén dneška. Spousta lidí řeší nedostatek pohybu po práci právě výběhem po okolí. Potřebují jen vůli obout boty, a to není nijak složité," říká Vladan Kárník, který s nápadem přišel. Po jeho boku, sportovním boku, stojí Kristina Černohlávková.

„Mám ráda atmosféru běžeckých závodů. S myšlenkou uspořádat nějaký charitativní závod v Chlumci jsem si pohrávala už dlouho. Když přišel Vladan, že s chlumeckým fotbalovým klubem budou tento běh pořádat, tak jsem neváhala ani chvilku a přiložila ruku k dílu," dodává žena, která vlastní prodejnu zdravé výživy a ke sportu má blízko.

Běží se pro děti

Chlumec nad Cidlinou, to je pětitisícové město. Kolem pole, lesy, luka. K tomu přijdete zázemí fotbalového klubu a můžete začít. „Trasa povede do klidné části Chlumce a zpět podél řeky. Bude to takový polokros," nastiňuje Černohlávková. „Trať půjde převážně jarní přírodou kolem vody, uděláme si hezké odpoledne. Kousek po silnici, kousek po trávě, ať svítí slunce nebo zaprší," dodává Kárník, který je učitelem i trenérem. I on má sport jako svůj koníček.

Ne všichni ale mají tu možnost volně sportovat, proto půjde polovina vybraných financí na pomoc potřebným. „Startovné je sto korun, polovina by měla pokrýt náklady na občerstvení běžců, zázemí a ceny. Druhou půlku věnujeme zdravotnímu fondu města pro děti a mládež. Těm, kteří nedostali na startovní čáře života úplně všechno zdraví. Poté také dětem, které jsou zdravé a chtějí sportovat. Chtěli bychom je zlákat od počítačů ven. Starší generace určitě vzpomíná, jaké kouzlo mělo dětství bez televize, tabletů a dalších moderních vymožeností," připomíná Kárník problém posledních let.

Běháme pro druhé
Kdy: 10. dubna
Kde: Fotbalový stadión v Chlumci nad Cidlinou
Trasy: 5 a 10 kilometrů, děti 500 metrů
Start: 14:00 a 14:30 hodin
Startovné: 100 Kč, děti zdarma

V Chlumci stojí na začátku, jde o první ročník, i proto nejde odhadnout počet nadšenců na startu. „Začínáme skromně, ale Kristina se nebojí pustit do akce naplno. Mám zprávy, že do toho půjdou i celé mládežnické týmy. Lidé se registrují - staří i mladí, určitě to postihne nejen Chlumec, ale také jeho okolí," věří Kárník.

Vše musí jednou začít, naskočit, spatřit svět. „Věřím, že se první ročník vydaří a tím odstartujeme tradici," je optimistická Černohlávková. Nejstarší písemná zmínka o Chlumci nad Cidlinou pochází z Kosmovy kroniky a váže se k roku 1110. Možná rok 2016 začíná psát další historický zápis. Tentokrát běžecký. Dobrý běh!

Reklama

Související témata: