Hlavní obsah

Bez heroinu na největší závody světa

New York

Co má italské protidrogové odvykací centrum společného se závody světového formátu? Na první pohled nic. Už několik let se ale v titulcích mezinárodního tisku objevují zprávy o New York City Marathonu ve spojitosti s rehabilitačním centrem San Patrignano. Absolvování náročného závodu totiž může být i velmi účinnou složkou terapie.

Foto: Profimedia.cz

Lékem na nejrůznější závislosti může být i samotný běh.

Článek

Stejně, jako tomu bylo u mnoha ostatních pacientů, byla i Sara Carrenová závislá na heroinu. Byla přitom ze šťastné, spořádané rodiny. Pak přišla studia na vysoké škole v zahraničí, práce v zahraničí a náhlá smrt otce. Všechno se obrátilo naruby a Sara vyzkoušela kde co, aby se zbavila svého hluboko usazeného smutku, který se snažila nikdy nedávat najevo. Heroin si oblíbila.

A heroin ji později stál zaměstnání, když ve firmě zpronevěřila peníze na nákup své drogy. Byla však přistižena a šéf jí, kromě okamžitého vyhazovu, dal na výběr: buďto okamžitě všechny peníze zaplatí zpět, nebo bude čelit trestnímu oznámení. Na pokraji zoufalství zavolala domů matce, zda by za ni dluh nezaplatila. Matka souhlasila, ale měla jednu podmínku: Sara musí jít okamžitě na odvykací kůru. A tak se závislá dívka dostala do centra, kde jí jednou z terapií byl běh. A zaběhla si svůj první maratón.

Do San Patrignana se dostala v roce 2010, odvykací program zde trvá čtyři roky. Závislé lidi naučí zbavit se svých drog a navíc je připraví na často první maratón v životě. Dostat se do zdejšího běžeckého týmu je samo o sobě úspěchem. A běh pacientům pomáhá odsunout své závislosti do minulosti. Tým ze San Patrignana se maratónu v New Yorku účastní pravidelně, aby si svěřenci svou sílu mohli vyzkoušet v praxi.

Rehabilitační centrum San Patrignano bylo založeno v 70. letech a obvykle poskytuje útočiště zhruba 1300 mužů a žen, z nichž většina absolvuje čtyřletý odvykací program. Práce centra je založena na přebudování zažitých zvyků a na psychologických aspektech léčby, přičemž léčba náhradními preparáty a psychofarmaky nedostává moc prostoru. Pacienti se také mohou probojovat do jednoho z pěti sportovních týmů. Jedním z nich je i ten běžecký. A centrum slaví velké úspěchy a sklízí mezinárodní uznání. 72 % pacientů, kteří opustí jeho brány, se k drogám už nikdy nevrátí.

Dokážete si představit, že sport vám může pomoci vyřešit řadu problémů?
Ano, jednoduše. V mém případě to už udělal.
77,2 %
Nevím, možná. A nepřivodil by mi zase problémy jiné?
10,9 %
Ne, sportoval/a jsem řadu let a ničeho jsem si nevšiml/a.
11,9 %
Celkem hlasovalo 312 čtenářů.

Reklama