Hlavní obsah

BĚŽECKÝ STYL: Náklon - nechte gravitaci pracovat za vás!

Praha

V našem seriálu o běžeckém stylu jsme se už zabývali došlapem a prací běžcových paží. Další neméně důležitou složkou běžeckého stylu je celkové držení těla, postoj.

Foto: salmingrunning.cz

Správný postoj je užitečný i v kopcích. I tam šetří energii.

Článek
Fotogalerie

Každý běžec, který to se svým stylem opravdu myslí vážně, by se měl jednou svézt na elektrické dvoukolce s dynamickou stabilizací (ano, to je ta potvora, která vás nejspíše přejede na chodníku v historickém centru Prahy, osedlaná rusky hovořícím turistou). Čím více se na ní nakloníte dopředu, tím rychleji jedete.

Čtěte takéBĚŽECKÝ STYL: Vylaďte došlapBĚŽECKÝ STYL: Na co máme paže aneb Co s rukama?

A tento princip lze přenést i do běžeckého stylu. Tělo by mělo být rovné jako proutek, stát vzpřímeně, zároveň ale v maximální míře uvolněné, klouby (hlavně kolena) mírně povolené. Hrudník vpřed, pánev taktéž. Možná máte (dívky) pěkný zadeček, při běhu ho ale nevystrkujte. Jedno z pravidel praví, že by si člověk měl představovat sám sebe jako marionetu, loutku na provázcích, kterou loutkář neustále vytahuje směrem vzhůru. Páteř se tak narovnává, trup je vzpřímený.

Pozor, zpříma hleď!

Říká se to jednoduše ‒ a jednoduše lze takového postoje i dosáhnout. Chleba se začíná lámat až v okamžiku, kdy se běžec unaví. Právě na postoji se únava začíná projevovat snad nejdříve. A je to škoda, protože správný postoj nám umožní energii výrazným způsobem ušetřit. Vyplatí se tedy být při běhu vždy soustředěný na své tělo a postoj (aby z něj nebyl posed; nejsme myslivci, že?).

POZOR! Jak se říká „běhá celé tělo". Dříve než se pustíte do náročného běžeckého tréninku, zpevněte celé tělo. A hlavně se zaměřte na hluboké svaly trupu. Ideální jsou cvičení s vlastní vahou nebo na systémech TerapiMaster či TRX. Správně posílené svaly jádra udrží v pořádku vaši páteř i v případě velmi náročných tréninků.

Přirozený styl

Druhým krokem, hned po postoji, je náklon těla při běhu. Neměl by vycházet z kyčlí, boků, zad, ale z co možná nejnižších partií ‒ ideálně až z kotníků. Postavte se rovně, vzpřímeně, s pažemi připravenými k běhu a nakloňte se v kotnících maximálně dopředu. Začnete přepadávat. Abyste neupadli, instinktivně vyráží vpřed jedna z nohou. Voilà, právě jste objevili takzvaný „přirozený běžecký styl"! S minimem námahy docilujete slušných rychlostí.

Kouzlo

V čem je to kouzlo? Spočívá ve využití zemské přitažlivosti. Necháváte tělo padat a v poslední chvíli mu v pádu zabráníte vysunutím nohy vpřed. Samozřejmě s dopadem na vhodnou část chodidla ‒ špičku, střední část ‒ a navíc blízko těžiště svého těla. Tak využijete gravitaci a setrvačnost a zároveň dopředný směr zpětného rázu dopadající nohy. Běžíte ekonomičtěji a rychleji. Šetříte energii, nešetříte svůj sporttester.

Čím více se nakloníte, tím rychleji běžíte (stejně jako na onom vozítku). Je jasné, že velkou roli zde bude hrát také frekvence pohybu končetin, ale o té zase až příště.

V pětidílném seriálu BĚŽECKÝ STYL se můžete těšit ještě na frekvenci pohybu a fyziologii běhu.

Reklama

Související témata: