Hlavní obsah

Bitva mezi vesmírem a Zemí. Zítra vypukne boj jednoho proti 38 000 lidí!

Praha

Po čtyřech měsících, kdy je Tim Peake na oběžné dráze, se dočkal. Čas tréninku se změní v závod. Američan si zaběhne v neděli Londýnský maratón na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Stane se tak prvním mužem v historii, který poběží tuto trať mimo planetu Zemi.

Foto: Facebook: Tim Peake

Tim Peake si zkusí na oběžné dráze zaběhnout maratón. Jak dopadne?

Článek

Čtyřiačtyřicetiletý Peake poběží na běžeckém pásu. On se bude pohybovat po oběžné dráze kolem Země rychlostí 27 tisíc kilometrů v hodině, 400 kilometrů výše než lidé v Londýně. Pod ním poběží stejný závod 38 tisíc lidí, ti ale budou v ulicích anglické metropole.

„Cítím se dobře. Máme tady nahoře skvělý tréninkový tým, který nás podporuje ve všem, co děláme. Udržují mě tu v dobré kondici," řekl astronaut pro server spikes.iaaf.org.

První maratón už v roce 1999

Peake nepoběží svůj první maratón. Ten si zaběhl v Londýně, to se psal rok 1999. A zaběhl skvělý čas - 03:18:50. „Mám rád půlmaratón. Běhám dvakrát, třikrát týdně deset kilometrů," svěřil se Američan, který neodolal, aby se zapsal do mezigalaktických historických knih. Londýnský maratón je celosvětová událost. Z jeho pohledu jde o čin, který je jako z jiného světa.

Peake je na palubě ISS čtyři měsíce. O ideálních podmínkách pro běhání se nedá hovořit. Když běhá, musí být připevněn speciálními popruhy k běžeckému pásu. „Není to moc pohodlné, je to jako běh s neohrabaným batohem. Tahá vás to do různých směrů, což způsobuje tření kolem boků a ramen," popsal své tréninkové možnosti.

Rekord patrně nepřekoná

Ačkoli je ve vesmíru pracovně vytížen, čas na běhání si najde, jde o rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem. Trénovat chodí večer. „Na konci dne je příjemné dostat se na běžecký pás. K tomu děláme silový trénink, abychom se udrželi v dobře kondici."

V neděli poběží pomocí sociální běžecké aplikace. Bude koukat na trasu a získá pocit, že tisíce lidí běží kolem něho. „Tohle bude pro mě obrovská podpora," přiznal Peake, který se za pár hodin zapíše do maratónské i vesmírné historie. Už v prosinci prohlásil, že patrně nepřekoná svůj rekordní čas z roku 1999, v neděli by měl běžet na čtyři hodiny. Přesto i tak slušný výkon. Dobrý běh!

Podle serveru spikes.iaaf.org má být Peake prvním člověkem v historii, který poběží maratón ve vesmíru. Ale je tomu opravdu tak? Úplně jako první měla být Američanka Sunita Williamsová, která běžela ve vesmíru spolu s účastníky maratónu v Bostonu v roce 2007 za 4 hodiny a 23 minut.

Reklama