Hlavní obsah

Buďte ještě lepší! Tipy pro techniku běhu (3.)

Vanda Kadeřábková-BřezinováSport.cz

V minulých dílech našeho seriálu jsme si vysvětlili, proč je technika běhu tak důležitá – i přesto, že z atletických disciplín patří hladké běhy mezi takzvané netechnické disciplíny ‒ na rozdíl třeba od skoku o tyči. Vysvětlili jsme si též, že techniku potřebují jak chrti upalující na maratonu pod tři hodiny, tak pohodáři, kteří na trati tráví dvojnásobek času. Ti první se potýkají s většími silami působícími na běžecký krok a potažmo na pohybový aparát, na ty druhé sice působí menší síly, zato po delší dobu – zvláště markantní je to, táhnou-li si na sobě ještě nějaká ta kila navíc. Váš pohybový aparát je tedy vystaven nepřiměřené či jednostranné zátěži po celou dobu, co běžíte. Především tehdy, když jste si vypěstovali nějaké tělesné nerovnováhy a nejste tak srovnaní, obratní, protažení, pružní a jinak „gumoví“, jako jste byli v dětském věku, kdy vám vše šlo prakticky samo a zadarmo. Co teď s tím?

Foto: mizuno.com

Techniku ničím nenahradíš!

Článek

Běžec skokan či větrný mlýn

Skákavé pohyby při běhu příliš do výšky nebo dokonce do stran vás obírají o vteřinky i síly. Běh, respektive jeho rychlost a směr je prakticky vektor daný výslednicí všech sil a pohybů končetinami a samozřejmě v těžišti, které se jen mírně vychyluje nahoru – dolů (a ve vzduchu tak kreslí jakousi vlnovku). Skákavé a nekoordinované pohyby vás brzdí. Pohyb jde více nahoru či všemi směry místo dopředu a velká část vašeho úsilí tak přijde vniveč. Chybou je i příliš dlouhý krok, kdy si poněkud naivně můžete myslet, že poběžíte rychleji.

Omyl – při chabé kondici a nepřipravenosti svalů dolních končetin v souhře s trupem a celým tělem a zároveň při nedostatečném přirozeném odrazu působí při dopadu chodidla daleko větší brzdné síly. Následný odraz pak vyžaduje mnohem více sil, takže se ve výsledku nejen nadřete, ale odrovnáte kolena, páteř i další nosné klouby a šlachy. Existují odrazové typy běžců, ale to platí spíše o atletech na středních tratích. Na desítku či maratón počítejte spíše s kratším a frekvenčním, zato však přesnějším a více ekonomickým krokem.

Jak si pomoci: Protože každý takovýto skokan v tom skáče trochu jinak, je třeba bdělého oka trenéra s doporučením takové úpravy běžeckých cvičení, které rozhozený styl trochu usměrní. Určitě nic nezkazíte správně provedeným liftingem (dobrá práce kotníků se hodí vždycky). Ostatní cvičení provádějte soustředěně, nikdy ne v únavě a dbejte na jejich správné provedení. Posilujte střed těla a upravte si poměr délky a frekvence kroku.

Běžec tanečník aneb Co se v tom tak kroutíš?

Problém podobný předešlému, kdy je koordinace běhu porušena. I zde odejde velká část vašeho úsilí určená původně pro pohyb dopředu jednoduše do stran. Váš pohybový aparát trpí jak zvíře. Za takovýmto během stojí prakticky vždy nezpevněné svalstvo trupu, kdy jedna část těla prakticky neví, co dělá druhá. Práce paží je tak zároveň neefektivní a zcela tu chybí potřebná diagonála ruka – trup – protilehlá noha, což odnáší celé tělo, páteř a nosné klouby. Z běhu pro zdraví se stává běh o zdraví – s tím, že problémy s bederními ploténkami, umocněné obvykle sedavou či jinak stereotypní prací, na sebe nejspíš nenechají dlouho čekat.

Jak si pomoci: Posílení celého tělesného jádra od pánevního dna, přes šikmé břišní svalstvo a ostatní svaly trupu podpořené správnou prací bránice tak, aby tento válec, který jmenované struktury tvoří, fungoval jako celek a umožňoval sladění práce horních i dolních končetin. Vršek a spodek se tak spolu musí naučit komunikovat. Posilovat core můžeme známými cviky na pánevní dno, prkno na stranu i v podporu ležmo spolu se správným dýcháním. Dynamicky pak svalstvo trupu zapojíte při běžecké abecedě. Pokud dobře umíte například vysoký skiping, je to skvělé dynamické posílení svalstva i vaší koordinace. Jinými slovy – pokud vás po běhu bolí břicho či paže, určitě se tyto části těla neflákaly.

Náš tip pro váš lepší běh

Znejte svůj běh. Nechte se natočit, podívejte se na ty záběry a porovnejte se svými vjemy. Obecně máme pocit, jak skvěle nám to letí, jak máme pružný odraz a pevný krok – a ani ty ruce jistě nezahálejí, jenže snímek bývá zpravidla neúprosný. Nejspíš se přistihnete, že sedíte, skáčete, nebo se hrbíte, a to i tehdy, když můžete odpřisáhnout, jak si na to myslíte. Protože nelze odstranit všechny nedostatky hned, pracujte na nich postupně. S pomocí fyzioterapeuta dejte tělo do latě, držte si správné pohybové návyky mimo běh i v běhu, a pak se střídavě zaměřujte na jednu záležitost: chvíli na ruce, chvíli na došlap, chvíli na postavení hlavy či správný dech, později to postupně kombinujte. A po čase se natočte znovu. Vnímejte své tělo i postupnou změnu. Budete příjemně překvapeni lepším pohledem, menší námahou i rychlejšími časy.

Reklama