Hlavní obsah

Čech měl před sedmi lety zemřít. Teď má v plánu závody, které zlomí i ty nejtvrdší

Když vám lékař předpovídá rychle se blížící konec vašich dní, nebývá to zrovna pozitivní zpráva. Michal Šubrt ale nakonec dokázal něco tak zdrcujícího přetavit ve zdrcující úspěch. Své tělo prolezlé civilizačními chorobami až do morku kostí přetransformoval na tělo vítěze a světového rekordmana Epic5, pěti ironmanů v řadě. Teď chystá vlastní sérii Fiveman, pět maratónů v pěti dnech a v pěti různých státech střední Evropy.

Foto: archiv M. Šubrta

Michal Šubrt v cíli loňského Wintermana.

Článek

Michal Šubrt oslavil v roce 2011 své čtyřicáté narozeniny, když mu ošetřující lékař na preventivní prohlídce doporučil exkurzi do pohřebního ústavu, který bude moci zanedlouho obdivovat ještě intenzivněji. Přesně jako ve filmu Vesničko má středisková s Rudolfem Hrušínským. Jenže tady nešlo o kinematografii. Tady šlo doopravdy o život! 108 kilogramů živé váhy, hladina cholesterolu jako Vltava v roce 2002 a játra tam, kde mívají slušní lidé konečník. Lékař odmítal dát jakékoli prášky. Dokud nezhubnete, nebudu se s vámi vůbec bavit! řekl a zabouchnul dveře.

Tehdy doktor udělal zřejmě tu nejlepší věc, jakou mohl. V Michalovi se něco hluboce otřáslo nad ním samým a z paměti vyplula dávná sázka s kamarádem, že uběhne půlmaratón. Začal trénovat. Ale pořádně trénovat. Nechtěl jen absolvovat, chtěl absolvovat důstojně.

Foto: archiv M. Šubrta

Mlýnman 2015.

archiv M. Šubrta

A tak požádal o pomoc trenéra. Jenže ten se zachoval podobně jako lékař: Dokud nezhubneš, žádné běhání! Budeš jezdit na kole a plavat! Takto Michal přičichl k triatlonu. Jeden krátký si dokonce zkusil. Pak přišla chuť na opravdového ironmana.

FIVEMAN, Run Mid Europe
datum 5.-9. srpna
celková vzdálenost 211 km
individuální přihláška 1990 €

A pak přišla chuť na pět ironmanů za sebou. Každý den 3,8 kilometru plavání v moři, 180 kilometrů na kole a na závěr 42,2 kilometru běhu. Pět dní za sebou. A každý den na jiném havajském ostrově. Epic5. To už Michal Šubrt trénoval s naším asi nejvýznamnějším triatletem Petrem Vabrouškem. Když přišla jeho chvíle, stal se prvním Čechem, který závod vůbec dokončil. Michal navíc závod tenkrát vyhrál, a to ve světovém rekordu! Láska k pohybu a nepochopení svého dosavadního životního stylu nemohly být v tu chvíli větší.

Foto: archiv M. Šubrta

Epic5 na Havaji.

archiv M. Šubrta

Snad právě to přivedlo Čecha rekordmana k nápadu uspořádat pětidenní vytrvalecké klání Fivemana také ve střední Evropě. Už na začátku srpna startuje série s dějištěm v Česku, Slovensku, Rakousku, Maďarsku a Polsku. Exkluzivní zážitek pro 150 účastníků bude nabízet rychlé asfaltové trasy maximálně vedené přírodou. Pět nádherně vyčerpávajících dní mění už teď život svého zakladatele. Změní i ten váš? Nebo se raději pojedete podívat do Pelhřimova na krematorium?

Reklama

Související témata:
Rudolf Hrušínský