Hlavní obsah

Češi se staví celému světu. Otec a syn neopouštějí medailové pozice

Praha

Šílenost s pracovním názvem Sedm maratonů za týden, každý na jiném kontinentě, se přehoupla do druhé poloviny. Po zahájení mezi tučňáky v Antarktidě, druhém dni na jihu Afriky, třetím v Austrálii a čtvrtém v Asii čeká na závodníky civilizovaná Evropa. Česká republika má hned dvě želízka v ohni. Jak si vedou otec a syn na spanilé cestě světem?

Foto: Profimedia.cz

Přeběhat za týden všech sedm kontinentů, tomu se říká pořádná výzva.

Článek

Na sérii World Marathon Challenge jsou náročné hned dvě věci: Obrovský časový pres, kdy dlouhé hodiny trávíte v letadle a přelétáváte mezi závody a kontinenty, a pak také velice různorodé, často dosti extrémní podmínky jednotlivých závodů. Vše začíná na zamrzlých a větrem bičovaných pláních v Antarktidě, končí pak v prosluněném floridském Miami. Jméno Petra Vabrouška je ve světě extrémních vytrvalostních výkonů známé, WMC se český borec také neúčastní poprvé. Co je letos ale opravdu nového, je účast Vabrouška mladšího. Syn Filip celý seriál absolvuje po boku svého otce, i když zatím jen na půlmaratonské distanci.

„Půlmaraton jsem si s Filipem za 1:35 celkem užíval, ale poté, co jsem naběhl do druhé poloviny sám, na mě padla únava z nevyspání. Ke konci jsem se už dost trápil," shrnul Petr Vabroušek po čtvrtém maratonu v pořadí, jenž se odehrával v Asii za extrémně vysoké vlhkosti vzduchu.

Petr Vabroušek předloni v seriálu jako jediný dokázal šlapat na paty favorizovanému Američanovi Wardianovi. Ten předvedl fascinující výkon, když dokázal všech sedm výsledných maratonských časů stlačit pod tři hodiny bez ohledu na podmínky i kontinent. Také letos se zdá, že Michael Wardian je připravený své sedminásobné kouzlo zopakovat. Letos jsou ovšem podmínky náročnější. Hned první maraton v Antarktidě stál Wardiana hodně sil a výsledný čas přes tři a čtvrt hodiny ukazuje, o kolik byly letošní podmínky horší.

V dalších etapách už ale Wardian ukazuje svoji strojovou odhodlanost, kdy se drží kolem dvou hodin a padesáti minut v jakémkoli prostředí. Po čtyřech dnech výrazně vede, Petr Vabroušek mu dělá důstojného sekundanta a odhodlaně drží druhou pozici. „Pozvali mě, protože chtěli pro Michaela pořádného soupeře," žertoval český závodník před odletem v rozhovoru pro Sport.cz.

Pokud vše zůstane ve správných kolejích, budeme se určitě moci těšit na medailové pozice. Syn Filip totiž pokračuje v otcových úspěších a na půlmaratonských tratích série drží doposud vítězné vavříny pevně v rukou.

Reklama

Související témata: