Hlavní obsah

Češi zabodovali na krpálu ve Slovinsku

Výraznou stopu po sobě zanechali čeští běžci na závodě Red Bull 400 ve slovinské Planici. Hned ve dvou kategoriích se při výběhu skokanského můstku vydrápali až na stupně vítězů.

Foto: redbull.com

Ahmet Arsalan se opět blíží vítězně do cíle.

Článek

Letošní vítězka závodů v Harrachově Adéla Stránská skončila v alpské Planici na skvělém druhém místě s časem 6:26,02 minut. Loňská vítězná štafeta Slavie Praha na slovinské půdě obhájila své prvenství v opravdu silné konkurenci s časem 3:05,12 minut.

Jako ostatně téměř vždy byl nejrychlejším mužem známý sběratel trofejí Turek Ahmet Arsalan s časem 05:09,07 minut. Pro srovnání: harrachovský můstek K120 umí šampioni zdolat o jednu minutu rychleji. Planický výběh tak nabízí ještě náročnější podmínky než krkonošský krpál. Nejlepší Čech v Planici Jiří Houdek doběhl sedmadvacátý.

Formát závodu byl mírně pozměněn vzhledem k povětrnostním podmínkám, podobně jako v srpnu v Harrachově. Pořadatelé museli kvůli dešti snížit počet běhů a drasticky omezit rozběhy. Každý závodník běžel jednou ve své kvalifikační skupině a již tyto časy byly použity jako finální výsledek. Odpoledne se ale už vyčasilo, takže si závod mohli vychutnat skutečně všichni – běžci, diváci, ale i fotografové.

Stále známější čtyřstovka se kromě Česka a Slovinska pořádá také ve Finsku (Kuopio) a Rakousku (Tauplitz/Bad Mitterndorf). Mimo Evropu se letos běží v Kanadě, v USA nebo v Kazachstánu. Závodníci musí vždy vyběhnout do skokanského můstku odspoda přes takzvaný buben až na samotný vrchol.

Reklama

Související témata: