Hlavní obsah

Češi zvolí ženský recept. A zkusí dát něco, o co se ještě nikdy nikdo nepokusil

René KujanSport.cz
Aktualizováno

Někdy nastane v životě muže čas, kdy není dobré přemýšlet. Alespoň jednou v životě bychom to my chlapi měli udělat jako ženy ‒ rozum poslat na procházku parkem a poslechnout jen hlas svého srdce... i když říká: zvracet vysílením, usínat únavou ve stoje, rozbrečet se jako malé dítě nad svou vlastní mizérií, dřít až do úplného sebezničení? Trenér, herec, obchodník, umělec, právník, pizza boy a strojař říkají jasné: ano! Čeká je přes tři týdny dřiny, kterou ještě nikdo nezažil, přes 3500 kilometrů, o nichž neví, zda stanou na jejich konci. Ale zkoušet to budou, dokud nepadnou.

Foto: www.kickitaly2017.com

Kick Italy je velmi ambiciózní projekt. Ještě nikdy nikdo nic takového neabsolvoval

Článek
Fotogalerie

O co jde? Jde o 100. výročí závodu, který je samotnými cyklisty považován za těžší než legendární Tour de France. Tenhle slavný závod koloběžci z týmu Kick Italy 2017 už dali. Bylo to v roce 2013 a byl to také 100. ročník Tour. Teď je ovšem čeká tvrdší oříšek: 3572 kilometrů, 21 etap ve 24 dnech a až 237 kilometrů za den. Jen pomocí vlastní síly a koloběžky.

Vyrážejí v květnu, vždy o den dříve, než stejnou etapu projedou závodící cyklisté. Silné tlaky je tak budou pronásledovat z obou stran. Zepředu je potáhne časový rozpis etap, zezadu jim už budou šlapat na paty cyklističtí profesionálové. Co na tom, že květen je nejdeštivějším měsícem v roce? Trénuje se za každého počasí, přípravu neradno podceňovat. Kladete si ale ještě palčivější otázku: proč? „Protože to ještě nikdy nikdo nezkusil!" vyrážejí ze sebe unisono chlapi, které mnozí považují za šílence se suicidálními tendencemi.

Ne nadarmo cestu ze Sardínie přes Sicílii, Etnu, Apeniny a Alpy až do Milána mnozí přezdívají jako „Peklo Itálie". Vyprahlé silnice Sicílie, deštivé a houpavé Apeniny, mnohdy i sněhem zaváté serpentiny Alp a Dolomit. Giro je závodem jen pro ty nejlepší profesionální cyklisty. Tým složený z šesti Čechů a jednoho Fina už před lety dokázal něco, v co nikdo nevěřil: odjet Tour na koloběžkách. Letos se zakousnou ještě do většího krajíce.

„Michal skončil v Pyrenejích na kapačkách, Jarda jel tři dny v horečkách a do cíle si přivezl puchýř přes celou nohu. Honza při sjezdu z Alpe d' Huez upadl do mikrospánku. Vašek se před Mont Ventoux bolestí rozbrečel a Tour dojel s kotníky velkými jako pomeranče. Do toho ponorka v podpůrném týmu, který pracoval prakticky beze spánku. Bohužel jsme v absolutním vyčerpání nezvládli naše patálie zdokumentovat, a to bychom tentokrát chtěli změnit," uvádějí dobrodruzi na stránkách, na nichž se snaží získat další prostředky pro svůj démonicky masochistický sen.

Každý z nich si cestou projde okamžiky utrpení, vysílení i psychického vyčerpání. Ale kdo by to vzdal, když jeden velký sen se jim už podařilo naplnit? Sté Giro se jede jenom jednou za život... Pomůžete jim? My ano.

Reklama

Související témata: