Hlavní obsah

Chia ‒ tajemná zrnka, na která budete fungovat mnohem déle

Praha

Na semínko chia přísahá stále větší počet vytrvalostních běžců. Stává se jejich tajnou ‒ a stále více odtajňovanou ‒ zbraní. I my v redakci už pokukujeme po těch titěrných kuličkách, v nichž se prý skrývá spousta energie, mastných kyselin a kdoví čeho všechno ještě. Odkud se chia vzala a kam kráčí, tedy lépe řečeno běží?

Foto: Profimedia.cz

Semínka chia lze upravit na tisíc a jeden způsob.

Článek

Semena chia, či chcete-li semena šalvěje španělské (Salvia hispanica), jsou prý jako potravina známa již téměř tři tisíce let. Na území dnešního Mexika a Guatemaly žili tou dobou Aztékové, kteří pravděpodobně tuto plodinu pro lidstvo objevili. V aztécké kultuře byla chia posvátná. Přinášela se jako obětivo bohům, stala se součástí rituálů a dokonce se používala také jako platidlo.

Může za to jedna z nejdůležitějších vlastností těchto semen ‒ obsahují velké množství antioxidantů. Zrnka nemají tuhou slupku jako třeba semena lnu, a tak se chrání chemickou cestou. Antioxidanty v chie způsobují, že si semena uchovají svou kvalitu i několik let. Při běžných teplotách nežluknou, a dají se tudíž skladovat poměrně dlouho i namletá.

Za mozky krásnější!

Chia obsahuje velké množství omega-3 mastných kyselin, vlastně nejvíce ze všech plodin na světě. Tyto kyseliny jsou pro lidský organismus důležité, zvláště pro správné fungování srdce, mozku a kloubů. Působí protizánětlivě a pomáhají tak snižovat riziko dnes velmi rozšířených chorob, jako je rakovina, artritida nebo kardiovaskulární onemocnění. Omega-3 mastné kyseliny zlepšují paměť a fyzickou i duševní výkonnost, stabilizují psychický stav a pomáhají vyrovnávat výkyvy nálady. Jejich nedostatek se projevuje zvláště únavou, srdečními problémy, poruchami paměti, depresemi, problémy s krevním oběhem.

Běžecký ideál

Mnoho běžců si semínka chia oblíbilo dále také pro jejich energetickou vydatnost. Mnozí z nich přísahají na kdysi nevídaný příval energie a zvýšení vytrvalosti. Pravdou je, že zrnka chrání běžce před dehydratací, mají obrovskou schopnost vázat vodu. Také zklidňují při dlouhých bězích rozbouřený sportovcův žaludek a pomáhají udržovat elektrolytickou rovnováhu v těle. Navíc stabilizují hladinu cukru v krvi. Pokud se připravujete na dlouhý závod v intencích ultra, otestujte také psychicky-stabilizační funkci semínek. Pokud zafungují, budou pro vás opravdu velkou vzpruhou.

Chia je také plná bílkovin, které hlavně sportovcovo tělo využije na obnovu dlouhým výkonem narušených tkání. Bílkoviny jsou základním stavebním kamenem svalů, chrupavek, kostí, kůže či krve. Bílkoviny ze semen chia jsou pro lidské tělo zvláště dobře zpracovatelné, plody obsahují všech osm esenciálních mastných kyselin.

Žádné GMO

Další výhodnou vlastností chii je její hypoalergennost. Obsahuje velmi málo látek, které by dokázaly v lidském těle vyvolat alergickou reakci. Zároveň prý patří i mezi potraviny, které se zatím nevyplatilo geneticky modifikovat. Rostlina naštěstí dobře roste, dlouho vydrží, dobře se skladuje i transportuje, tak se snad ještě nikomu nevyplatilo nadále ji nějak geneticky vylepšovat.

Chiu lze konzumovat v mnoha podobách. Semínka můžete jíst tak, jak jsou. Stačí s nimi posypat salát, přidat je do hotového jídla nebo je přimíchat do nápoje, jogurtu či polévky. Lze je konzumovat také mletá či drcená nebo si je namočit a posléze konzumovat jako rosol (podobnost s amarouny je čistě náhodná).

Reklama

Související témata: