Hlavní obsah

Deset výmluv, proč nevyběhnout. Jsou i vaše?

Praha

Můj brácha mi vždycky říkal: když neuběhneš denně deset kilometrů, jsi protivná. Možná na tom něco bylo, ale přece jen není každý den posvícení. I mě, nadšenou běžkyni, občas přepadla ta svazující nechuť a běžeckým botám jsem se vyhýbala obloukem.

Foto: RunCzech

Běžet, neběžet? Nechce se vám? Kdo neběhá, nenaběhá.

Článek

K výmluvám, proč nevyběhnout, byl jen malý krůček. Co dělat, když vás napadají výmluvy a jak na ně?

1. Dnes je moc horko, nebo zima a jiné výmluvy na počasí

Na počasí se snad vymluvil každý: buď je moc zima, nebo zase moc horko. Překonat počasí je někdy přímo nadlidský úkol. Vždyť komu by se chtělo běhat třeba v dešti, že? Věřte, že i trochu nepříznivé počasí má své kouzlo a vaše radost v cíli bude o to větší.

2. Nevím, kam mám běžet

I tento důvod je poměrně častý. Jistě se ale ve vašem okolí najdou místečka, kde jste ještě nebyli nebo byste je chtěli navštívit. Zadejte si cíl, kam v tu chvíli chcete běžet. Místa často obměňujte, abyste se měli na co těšit.

3. Nemám dostatek času

To je snad nejčastější důvod, proč namísto běhání zvolíme buď ještě chvíli v peřinách, nebo posezení u televize. Ale jde jen o zvyk. Půlhodinka běhu přece úplně stačí, a tu si vyšetří každý. Tuhle výmluvu tedy rovnou škrtněte ze svého repertoáru. Uvidíte, že vám zanedlouho ani nepřijde, že by vás běh časově nějak omezoval.

4. Nechci běhat sama a teď nemám s kým

Další výmluvou proč nejít běhat je: teď nemáme s kým a samotné nás to nebaví. Pokud vás běh v osamocení opravdu nebaví, přizvěte kamaráda nebo kolegu z práce. Společně tak můžete uběhnout více kilometrů a zároveň vás to bude bavit. Podobné povzbuzování funguje i na sociálních sítích. Nebo vyzkoušejte oblíbenou muziku.

5. Už jsem na běh trochu stará

Tak to je stoprocentně hloupost. Nikdo po vás nechce, abyste trhali rychlostní rekord v běhu na jeden kilometr nebo zvládli maratón. Kondiční běhání s věkem vůbec nesouvisí. Navíc, běhání prospívá vašemu zdraví. Je jasné, že zprvu musíte tempo a intenzitu přizpůsobit své fyzické kondici.

6. Neviděli jste na svém těle žádné výsledky

Nehubli jste například dost rychle a po čtrnácti dnech běhání se vytrácel váš elán. Vítejte v realitě. Vaše tělo potřebuje čas na to, aby na běh zareagovalo.

7. Rádi byste běhali, ale musíte se věnovat rodině

Rozhodně nemusíte zanedbávat rodinu proto, abyste mohli běhat. Zapojte své rodinné příslušníky do sportování. Budete mít lepší motivaci a vaši potomci ve vás budou mít pozitivní vzor.

8. Chybí vám motivace

Pokud jste unavení, stresovaní, nebo vás běhání nudí, je těžké se k němu přinutit. Díky běhu se ale ve vašem těle vyplaví endorfiny. Uvidíte, že se nakonec po lahodné sprše budete cítit mnohem lépe.

9. Běh bolí

Myslíte si, že pouze pokud vás druhý den bolí svaly, běželi jste poctivě? Omyl. Bolest svalů svědčí pouze o tom, že jste přetížili určitou svalovou skupinu. Platí pravidlo: někdy méně znamená více.

10. Nemůžete si zvyknout na pravidelné cvičení

Svůj život rozhodně nezměníte přes noc, a pokud si dáte závazek, že budete do konce života každý den běhat, vyděsíte sami sebe ještě předtím, než se vůbec do sportování pustíte. Dejte si raději malé cíle a postupně zátěž zvyšujte.

Reklama

Související témata: