Hlavní obsah

Děti jsou na tom lépe než trénovaní sportovci, ukázala francouzská studie

V odborném magazínu Frontiers in Psychology byl nedávno zveřejněn zajímavý nález francouzských vědců. Podle jejich výzkumů disponují malé děti větší hladinou energie a rychlejší schopností regenerace, než je tomu u vysoce trénovaných dospělých. Výzkumníci si kromě jiného od své studie slibují lepší porozumění procesu stárnutí a optimalizaci tréninků pro malé atlety. Uvedená zjištění by také vysvětlovala, proč je pro některé rodiče téměř nemožné za celý den své děti unavit. Máte to doma také tak?

Foto: Profimedia.cz

Taky jste si mysleli, že se vám děti podaří unavit? Dejte si kávu, to bude na dlouho.

Článek

Vědci z Université Clermont Auvergne podrobili dvanáct malých sportovců ve věku mezi devíti až jedenácti roky stejným testům jako stejně velké skupiny netrénovaných dospělých a profesionálních triatletů, vytrvalostních běžců a cyklistů. Testy sestávaly ze sedmisekundových sprintů proti odporu a jízdy na statickém bicyklu po dobu 30 vteřin maximální možnou rychlostí. Výsledky studie přinesly mnohá překvapení.

Děti nejen že vykazovaly vyšší hladiny energie, zároveň ale také velmi rychle regenerovaly, tedy rychleji se jim navracel do normálu srdeční tep a rychleji odbourávaly zplodiny látkové výměny (laktát). U dětí se projevovala silná rezistence svalstva vůči únavě, vysoká míra regenerace po intenzivní zátěži, a to dokonce ve vyšší míře, než jakou mají profesionálně trénující dospělí muži-atleti.

U testu na statických bicyklech vykazovali netrénovaní dospělí pokles výkonu na úrovni 51,8 %. O celých deset procent méně se výkon snižoval u vysoce trénovaných atletů. U dětí ale pokles představoval jen 35,2 %! Francouzští výzkumníci se domnívají, že své výsledky dokáží naroubovat do zlepšení atletické přípravy dětí. Lépe nyní také chápou tělesné změny při dospívání.

Vědci věří, že jejich poznatky ukáží nové cesty, jak u dětí efektivněji rozvíjet sportovní potenciál. Vytrvalost mají děti nyní prokazatelně na vysoké úrovni, Francouzi tedy doporučují soustředit se u nich spíše na dobrou techniku prováděného sportu, svalovou sílu a rychlost. Věří, že tímto způsobem se jim podaří optimalizovat fyzickou přípravu dětí, takže ty naopak budou moci dosahovat lepších výsledků a ještě více si sporty užívat. Zajímavým poznatkem je také fakt, že zhruba v době, kdy děti začínají dospívat, začínají narůstat také rizika některých chorob, jako je například diabetes. Mohli bychom být díky výzkumu úspěšnější i na poli boje s civilizačními chorobami? Čas ukáže.

Jsou vaše děti také tak neúnavné?
Ano, je to naprosto šílené.
16,9 %
Ano, ale ještě to s manželem zvládáme.
20,5 %
Od té doby, co jim dáváme odvar z makovic, se to zlepšilo.
41,6 %
Ne, naše děti jsou klidné po nás.
5,5 %
Nevím. Zrovna nevím, kde jsem ty děti zapomněla.
15,5 %
Celkem hlasovalo 219 čtenářů.

Reklama

Související témata: