Hlavní obsah

Dlouhé nehty jako styl aneb Když extravagance vládne ženské atletice

Praha

Vždycky mě fascinovaly ženy s dlouhými nehty – nemyslím ty, které nosí úhlednou francouzskou manikúru, spíš ty s drápy paní ježibáby. Do dneška netuším, jak to praktikují při obyčejných denních činnostech – a což teprve světové atletky, které usedají do bloků.

Foto: Facebook: Gail Deversová

Americká sprinterka Gail Deversová. Líbí se vám její nehty?

Článek
Fotogalerie

Vzpomínáte na Florence Griffith-Joynerovou? Skvělá americká sprinterka s tragickým osudem pohnula dějinami na olympijských hrách v Soulu 1988, kde získala tři zlaté olympijské medaile a vytvořila dodnes platný světový rekord na 200 metrů časem 21,34 sekundy. Patří jí i primát nejrychlejší ženy planety na 100 metrů díky času 10,49, jejž vytvořila ve stejném roce v národní olympijské kvalifikaci.

Při soutěžích však zaujala i svými dlouhými barevnými nehty. Griffith-Joynerová si s nimi uměla náležitě vyhrát. Nebylo výjimkou, že se každý nehet na jejích rukou třpytil jinou barvou, navíc ozdobený nejrůznějšími kytičkami, hvězdičkami, našli byste i kolečka a čtverečky. Prostě cokoliv si dokážete představit.

Ještě delší nehty nosila jiná americká sprinterka Gail Deversová. Trojnásobná olympijská šampiónka a mnohonásobná mistryně světa se dokázala do bloků nasoukat s několik centimetrů dlouhými zahnutými drápky – ba co víc, dokázala vítězit, ani by nad překážkami či v hladkém sprintu jakkoliv překážely. I ona si, stejně jako Florence Griffith-Joynerová, ráda vyhrála s barvičkami.

U Češek žádné extrémy nečekejte

Také české atletky své nehty na velkých mezinárodních akcích zdobí. Národní barvy byste jistě našli na nehtech překážkářek Denisy Rosolové či Zuzany Hejnové – žádné extrémy však nečekejte. „Asi jako každá holka se chci líbit, takže se před závodem líčím, ale vždy s rozumem a to platí i v běžném životě," líčí Hejnová. „Co se týče nehtů, dospěla jsem k názoru, že je nejjednodušší si jednou za měsíc nechat udělat gelové nehty, o které se pak nemusím starat a vypadají pořád dobře. Extrémně dlouhé nehty se mi nelíbí ale ani třeba okousané přírodní," směje se.

Rosolová, ještě coby Ščerbová závodila dokonce s bojovými barvami novozélandských ragbistů na obličeji, na rameno si nechala vytetovat květinu a experimentovala i s piercingem pod spodním rtem. „Ten kov mi nejdřív klepal o zuby, ale dala jsem si tam umělou hmotu," vysvětlovala kdysi.

Atletky se rády odlišují. Třeba americká středotraťařka Maggie Vesseyová se zatím nezapsala do historie novými rekordy, ale na běžeckém okruhu je rozhodně k nepřehlédnutí. Maggie totiž obléká vychytané trendy outfity podle poslední módy.

Na jejích běžeckých dresech najdete efektní vázačky, pestré vzory, či rafinované průstřihy. Dvaatřicetiletá kalifornská šampiónka na 800 metrů spolupracuje s losangeleským designerem Merlinem Castellem a má pro to prý své důvody: „Chci obrátit pozornost na sport! Možná právě tyhle dresy přitáhnou ke středním tratím ty, kteří by se jinak o tento sport nezajímali!" myslí si.

Povede se jí tento odvážný kousek?

Reklama

Související témata: