Hlavní obsah

Do cíle se doplazil. Chyběly tři vteřiny a všechno mohlo být jinak

Berlín

V historii atletiky už se určitě stalo, že někteří závodníci překonávali cílovou čáru v méně obvyklé či méně důstojné pozici, než bychom čekali. Aby tak ale činil druhý nejrychlejší muž na velkém mezinárodním závodě, to tu snad ještě nebylo. Keňana nejspíš složila neobvyklá vedra.

Foto: Profimedia.cz

Nezvyklý cílový spurt vynesl nakonec Keňanovi druhé místo.

Článek

Letošní ročník Hannover Marathon vyhrál Seboka Erre. Etiopan i přes strmě stoupající teploty dokázal trať o délce 42,2 kilometru zdolat za 2:09:44. O dost hůře zapůsobilo nezvykle teplé německé jaro na Keňana Michaela Kunyugu. Druhý muž v cíli měl dost namále, když pod ním na dohled od cíle vyčerpáním povolily nohy. Cílovou čáru tak musel ve spěchu překonávat na všech čtyřech, aby ještě na poslední chvíli zabránil svému krajanovi Duncanovi Koechovi zmocnit se jeho druhé pozice. Kunyuga „doběhl" za 2:10:16 a o pouhé tři vteřiny tak předstihl nakonec přeci jen třetího Koecha.

Michael Kunyuga i přes tyto těžké problémy dosáhl svého osobního rekordu. V cíli se do jeho záchrany pustilo pečující trio mladých mediček a atlet se poměrně rychle zotavil. Určitě ho kromě jiného potěšilo i zjištění, že za svůj výkon obdrží prize money ve výši 4000 eur namísto 2500 eur, které jsou vyhrazeny pro třetího muže v pořadí.

Štěstí příliš nedoprovázelo ani ženské startovní pole. Elitní pole této kategorie bylo mnohem menší, než se očekávalo. Na poslední chvíli zasáhla nejen různá zranění, ale také problémy s udělováním víz. Skupina elitních závodnic z Etiopie se kvůli nim nedostala na závody včas. I přesto všechno hlásil Hannover rekordní čísla ‒ na letošní ročník se přihlásilo 25.714 běžkyň a běžců.

Reklama