Hlavní obsah

Doběhnout a jednu si zapálit? Běhající kuřáci mezi námi

Praha

Kuřáci jsou mezi námi. A zdá se, že se dostanou všude. Potkáváme je na ulicích, v restauracích, po chodbách domů. A jsou dokonce i mezi námi běžci. Ukazuje se ale, že běh je dobrou volbou, jak nikotinovému démonovi utéci. Běh je prokazatelně dobrým pomocným prostředkem při odvykání kouření.

Foto: Profimedia.cz

Kouření a běh. Jak jde toto dohromady?

Článek

Podle údajů například ze sousedního Německa má kouření na svědomí více životů než AIDS, drogy, alkohol, vraždy, sebevraždy i dopravní nehody dohromady. Zhruba 380 lidí denně umírá u našich západních sousedů na následky kouření. A mezi nimi kupodivu také kouřící běžci.

Nedivím se tomu. Sám znám jednoho náruživého (a mnou nepochopeného) kuřáka, který prohlašuje, že s kouřením přestane ve chvíli, kdy se mu nepodaří doběhnout maratón pod čtyři hodiny. Zatím se mu to vždy povedlo. Má ale smysl nechávat věci zajít až takto daleko?

Trénink s cigaretou

Naprostá většina běhajících kuřáků je závislá ještě v době, než s touto pohybovou aktivitou začne. Jak vidno, pravidelný běžecký trénink ještě není zárukou, že se své doutnající přítěže zbavíte. Nicméně jedna australská vědecká studie prokázala, že sportující jedinci v odvykacím režimu mají o 30 % vyšší úspěšnost při svých pokusech závislosti se zbavit.

Velkou motivací může být například sledování ranního klidového pulsu. Není výjimkou, kdy jeho hodnoty u úspěšných potíračů svých nikotinových návyků během několika málo měsíců padají o 25 %. Přeložte si to do srozumitelnějšího jazyka: Při stejné zátěži musí vaše srdce pracovat o čtvrtinu méně, aby stačilo odvést svou práci!

Vliv na funkci

Je jasné, že kouření negativně ovlivňuje sportovní výkony. Už jen fakt, že vdechovaný kouř obsahuje také velké množství oxidu uhelnatého, mluví za vše. Tato chemická látka má totiž 300 x vyšší schopnost vázat se na transportní barvivo červených krvinek než kyslík. Obsadí tak v krvi místo pro přenos tohoto životodárného plynu ‒ a vy se vlastně vnitřně dusíte. Tyto účinky je možné pozorovat ještě celý následující den poté, co jste dokouřili poslední cigaretu.

Pravidelný trénink zvyšuje vytrvalost u kuřáků i nekuřáků. U prvně jmenovaných ale s výrazně menším efektem. Není jisté, jestli je v silách vytrvalostního tréninku rizika kouření zmírňovat. Faktem ale je, že vyskytují-li se na scéně ještě další rizikové faktory jako vysoký krevní tlak nebo zvýšený cholesterol, tady účinky tréninku jasně prokazatelné jsou.

Věděli jste, že:• Vedle nikotinu a dehtu obsahuje kouř z cigarety kolem 4800 chemických látek? • Výrobci cigaret přiznávají, že do svých výrobků přidávají až 600 různých přísad?• Při 20 vykouřených cigaretách denně dopřejete svým plicím čtvrt litru dehtu za rok?• Až 90 % onemocnění rakovinou plic končí smrtí?

Reklama

Související témata:
Nikotin
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články