Hlavní obsah

Dobrého pomálu! aneb Jak vydržet

Praha

Také jste přes svátky nezřízeně hodovali, abyste se s novým rokem přímo po hlavě vrhli do novoročních předsevzetí? Anebo jste si stanovili svá předsevzetí právě proto, abyste zmírnili výčitky z oněch lukulských hodů? Případně patříte k těm, kterým se tyto souvislosti vyhnuly - a jen si stanovujete nějaké ušlechtilejší cíle?

Foto: Profimedia.cz

Do nového roku s novými cíli! Jak k nim dospět snadněji?

Článek

Ať tak či tak, aby vám odhodlání a síla pro vaše předsevzetí vydržela déle než do poloviny ledna, je třeba, aby vaše cíle byly reálné a postupné, na druhou stranu ale i konkrétní. Nestačí si říci pouze „začít běhat" či „zhubnout", nebo „konečně přestat flákat posilování a doplňková cvičení". Tak nemá váš sen žádný konkrétní obrys, takže ani nemůže být opravdovým cílem. Takže chtějte začít běhat třikrát týdně po třiceti minutách, přidejte jeden trénink v týdnu v posilovně, stanovte si maratonskou metu, pokud již za sebou máte několik půlmaratonů. Chcete začít zdravě jíst? A jak? Přidáte více zeleniny, uberete na sladkém, či jen zmenšíte velikost porcí? A jak na sebe přitom dohlédnete? (Cíl není askeze, jen zdravější výběr bez většího trápení v podobě počítání tabulek, zapisování všeho a odpírání i toho nejmenšího kousku čokolády. V opačném případě dlouho nevydržíte.)

Nejčastější zklamání z nesplněných cílů – a jak se jim vyhnout:

1) Příliš mnoho naběhaných kilometrů s rozličnými cíli (dohnat tréninkové manko, zhubnout, uběhnout konečně ten maraton...) má za následek buďto rovnou zranění, nebo v lepším případě to, že nebudete stíhat jak svůj běh samotný, či „jen" protahování, tak i ostatní záležitosti, práci či rodinu. Několikrát se možná utrhnete, ale dříve či později to nebude možné vůbec, nebo za takovou cenu, že vás to ani nebude těšit. Kilometry hezky přibývají, ale není to vše: Máte-li pro svůj sport z celého týdne x hodin, věnujte jejich část také regeneračním aktivitám, zlepšování běžecké techniky a posilování, které vás dále posune v tréninku. Tož, bude méně kilometrů (dobrého pomálu 1), ale čas a energie vložená do jiných, mnohdy i méně oblíbených, zato důležitých součástí tréninku se vám několikanásobně v dobrém vrátí.

2) Příliš rychlé tempo. O tom již byly popsány stohy. Nicméně vzhledem k ročnímu období se zde hodí připomenout, že i když jste si optimální tempa našli (jiné pro budování vytrvalosti, jiné pro tempové běhy) a upravujete je s tím, jak se zlepšujete, v zimě to může být úplně jinak. Namrzlé, zasněžené či naopak blátivé cesty váš krok vždy zpomalí, a tak nedělejte tu chybu, že byste lpěli na tempech, která jste měli na podzim. Zasněžená cesta představuje větší zátěž pro celé tělo, studený vzduch (doufám, že s výjimkou tempového běhu dýcháte převážně nosem) nemusí svědčit právě vašemu dýchacímu ústrojí. Pokud máte pocit, že se vám nyní všechny tréninkové trasy neúměrně prodloužily, nebojujte s tím. Spíše než vzdálenost sledujte dobu zátěže, kterou můžete prodloužit právě tím, že svou trasu uběhnete celou nebo i delší, ale ne rychleji (dobrého pomálu 2). Až jaro zase vaše cesty zpevní a zbaví posledního bláta, budete po nich jen svištět.

3) Neodpírat si příliš, nicméně pozor na pokušení. Přiznejme si, že mnozí – či mnohé běháme mimo jiné i proto, abychom mohli sníst, co chceme. Je-li nám 20, není pro nás ani pro tělo problém sníst cestou z tréninku táfli čokolády – a nikde to není vidět. Náš bazální metabolismus je v té době ještě rychlý. Je-li nám 30, už to na někom vidět je, a ve 40 už téměř na všech. Náš bazální metabolismus je ve 30 letech o 3 % pomalejší, ve 40 pak o další 3 %. Pak to jde ale geometrickou řadou a v 70 letech je to již o plných 30 %! A co většinou člověk udělá? Přitáhne si v tom, na čem ujíždí, a zakáže si to. Jenže dříve či později opět ujede a místo několika hnědých čtverečků, které by si mohl občas dovolit (dobrého pomálu 3), zblafne rovnou celou Studentskou pečeť! Takoví lidé už shodili i několik desítek kilogramů, stále přibírají a ani běh je nespasí, zejména dostaví-li se zdravotní problémy a musí si dát pauzu.

4) Ohlédnutí za svátky. Ruku na srdce, kolik jste toho nadělali a a) vyhodili, nebo b) nějak zkonzumovali, jen abyste to nemuseli vyhodit? Období svátků nejen vánočních, ale celoročně i oslavy narozenin a jiné příležitosti, jsou vždycky útokem na naši štíhlou linii i sílu vůle, která povětšinou kapituluje. A jak to většinou vypadá? Děti do všeho jen rýpnou, a dospělí nezřídka jedí vánoční salát ještě na Silvestra. S prázdnou nepřicházejí ani příbuzní a se žaludkem plným takovýchto lahůdek a játry přetíženými jejich zpracováním se pak neběhá zrovna dobře. Udělejte si malou inventuru všeho, co vám z oslav přebývalo, a napodruhé neudělejte stejnou chybu. Vyjde vás to navíc mnohem levněji. Vždy je lepší mít všeho malinko méně (a ono to bude tak akorát) – s pocitem, že byste si ještě kousek dali, ale není čeho, se budete na dalšího kapra, husu, nebo třeba svíčkovou či docela obyčejné chlebíčky daleko více těšit (dobrého pomálu 4), a nepoleze vám ušima ještě po čtyřech dnech.

5) Dopřejte si masáž, saunu, věnujte každý den trochu času jen sobě (meditací, jógou, poslechem klidné hudby, návštěvou oblíbeného kulturního představení a podobně). Jistě, leze to do peněz a váš masér má hromadu dalších klientů (dobrého pomálu 5), ale tento čas patří jen vám a vaše tělo i duše vám budou vděčné.

Dáváte si předsevzetí na další rok?
Ano, pravidelně, je to dobrá věc.
10,6 %
Spíše výjimečně.
15,2 %
Ne.
74,2 %
Celkem hlasovalo 66 čtenářů.

Reklama

Související témata:
Pokušení