Hlavní obsah

Drsná žena zlomila mužský rekord. Zaplatila víc než dost

Ottawa

V Ottawě padl o víkendu zcela nový a svým způsobem velice výjimečný rekord. Žena obohatila světovou knihu rekordů o zápis v běhu na 10 kilometrů při současném nesení 100librového břemene. Morgan Mckayová, osobní trenérka a účastnice překážkových závodů byla dokonce rychlejší než nejlepší muž.

Foto: Profimedia.cz

Naložit si na záda přes 45 kilo a běžet 10 kilometrů... (ilustrační foto)

Článek

„Vždycky jsem chtěla zápis ve světové knize rekordů, je to prostě boží," svěřila se Mckayová novinářům. V Guinnessově knize rekordů pročítala po jednom všechny zápisy a hledala pro sebe to pravé. Nakonec našla rekord v běhu na 10 kilometrů se 100librovým závažím, který patřil muži z jednoho přespolního běhu. Odpovídající ženský rekord zatím pro takovýto výkon nebyl stanoven ani na silnici, ani v terénu. Morgan našla, co hledala.

Komisaři od Guinnesse měli několik podmínek: Musí závod absolvovat v čase pod tři a půl hodiny a musí svůj pokus provést na trati certifikované zlatou známkou IAAF. První podmínka pro ni nepředstavovala žádnou překážku. Chtěla totiž pokořit mužský rekord 1 hodina, 53 minut. Druhou podmínku splňovala v kanadském hlavním městě jen desítka Tamarack Race Weekend 10K. Mckayová před čtyřmi lety ve stejné sérii absolvovala maratón, trať znala, a tak ani druhá podmínka nepředstavovala žádný problém.

Od známých si Morgan vypůjčila vojenský batoh s trubkovou konstrukcí a na něj naložila několik závaží ze své posilovny, visací zámky, a dokonce i několik svých medailí z jiných závodů tak, aby dosáhla přesně na hmotnost 100 liber (asi 45,36 kilogramu). Následně trenérka nafilmovala proces svého balení věcí na závod a několik jejích přátel zaznamenávalo i celý její úspěšný pokus. Jeden z nich pořizoval záznam ze selfie tyče, druhý na dvě kamery připevněné na taktické vestě.

 

Wow I can’t believe what just happened! Pending approval, I set a Guinness World record for “fastest 10km carrying 100lbs”! This has been a dream of mine since I was little, I always wanted to set a Guinness World Record! As proud and excited I am about setting a record, I am beyond so amazed at the amount of support from my friends and random strangers running the event. I was 600m from the finish line, surrounded by the most amazing and supportive people, and we all started singing “Sweet Caroline” it brought tears to my eyes. I felt so alive and high in that moment. Thank you so much from the bottom of my heart to all of you that made today possible. I really couldn’t have done it without every single one of you!!!! I know I’ll miss someone but thank you so much: @lukeshaw17 you are the most supportive person ever, you are amazing! 💜 @gigglenuckle You always have my back, you rock!! @brittwynn Thank you!! My amazing client Wayne who has lost 40lbs by walking 10km everyday and was such a great supporter! @maxinesarahbrown @cobro84 @deannabrasz @soph_tee My amazing coach @yancyculp Anything is possible with you!! @seeder13 My kick ass mental coach! I was battling a bit of a sore back the last 2 weeks, you kept me focused! @ocr_jen14 and @ocr_fm Thank you so much for lending me a camera! @millbrooktactical for being such a wonderful sponsor and helping me accomplish all of my crazy goals! #ottawa10k #ottawaraceweekend #guinnessworldrecord #roadrace #ocr #ocrtraining #dreamscometrue #nolimits

Příspěvek sdílený Morganza🦄 Battle Unicorn (@worlds_toughest_morgan),Kvě 26, 2018 v 8:11 PDT

V cíli bylo nutné vše znovu převážit a prokázat tak, že si Mckayová cestou nic neodložila a celý náklad nesla po celou dobu na zádech. Její čas byl nakonec 1 hodina, 34 minut, což je výkon lepší než v mužské kategorii, i když tam šlo navíc o běh v terénu. Mckayová o sobě dala světu vědět už dříve svým vítězstvím ve zdrcujícím závodě Spartan Ultra World Championship na Islandu, kde absolvovala 24hodinový překážkový závod za extrémního počasí a v náročném terénu.

Vedle nejrůznějších poplatků se Morgan rozhodla zaplatit navíc 600 dolarů za zkrácení doby ověřování rekordu z běžných dvanácti týdnů na pět dní. Už teď je ale přesvědčená, že rekord jí bude uznán i oficiálně. „Pročetli jsme pravidla snad stokrát. Udělali jsme všechno podle nich, abychom riziko minimalizovali na nulu," povídala běžkyně přesvědčivě před novináři.

Reklama