Hlavní obsah

Francouzi darovali smrtelně nemocným nejspíš poslední luxus

Chamonix

Skupina francouzských nadšenců se rozhodla těžce nemocným lidem poskytnout nezapomenutelný zážitek. Na speciálních nosítkách s nimi absolvovali celou trasu obávaného horského ultravytrvaleckého závodu Ultra-Trail du Mont-Blanc. Zároveň celou akci doprovázela sbírka pro lidi trpící amyotrofickou laterální sklerózou. Mezi postiženými byl i otec několika těchto charitativních dobrodruhů.

Foto: Profimedia.cz

Ultra-Trail du Mont-Blanc patří mezi nejvyhledávanější extrémní závody. (ilustrační foto)

Článek

Francouzští dobrovolníci se rozhodli zprostředkovat nemocným zážitek, o němž se jim za normálních okolností nesmí ani snít. Amyotrofická laterální skleróza (ALS) je totiž závažné nevyléčitelné onemocnění postihující mozek a míchu. Jednotlivé buňky nervů zodpovědných za pohyb svalů postupně odumírají a nemocní jsou tak stále méně schopni se samostatně hýbat. Zatím není jasné, co je příčinou choroby, která končí smrtí za plného vědomí na selhání dýchání.

Skupina 30 lidí se rozhodla doprovázet několik nemocných ALS na treku vedoucím kolem nejvyšší hory Evropy. Jeho délka je zhruba 166 kilometrů. Na zdolání této trasy si vyčlenili celkem osm dní s jednodenní přestávkou. Záměrem bylo dokončit tento smělý pokus ještě před oficiálním startem slavného závodu UTMB v Chamonix, jednoho z nejznámějších a nejprestižnějších svého druhu na světě.

Nemocní byli usazeni do speciálních nosítek na jednom kole, k jejichž obsluze je vždy potřeba čtyř až osmi nosičů. Speciální vozík-nosítko je možné tlačit, táhnout, přenášet či vytahovat na laně. Dobrovolníci tyto způsoby pohybu neustále střídali v závislosti na technické obtížnosti právě překonávaného terénu. Náročnou akci bylo nutné naplánovat dlouhé měsíce dopředu včetně všech záložních plánů na případný bezpečný ústup.

Mezi nemocnými, kterým byl dopřán luxus požitku z opravdového outdoorového dobrodružství, byl i 62letý muž, který dlouhá léta sloužil jako horský vůdce a své klienty prováděl v Alpách. Právě tato akce pro něj představovala nejspíš jeho poslední návrat do hor, v nichž strávil celý život a které tak miluje.

Reklama