Hlavní obsah

Hustý retro! Bota s počítačem za patami

Herzogenaurach

V německém Herzogenaurachu přichystali pro běžce opravdu bohatého ježíška, navíc pěkně v retro stylu. V roce 1986 přišel výrobce Puma s revoluční botou, která vypadala, jako by spadla z vesmíru. Na svou dobu byla značně pokroková a znamenala ve světě běhu malou revoluci. V patní nástavbě tehdy nesla počítačový „running system“ zaznamenávající data a dávající tak atletům možnost lépe porozumět tréninkovým procesům a zlepšit svou přípravu. Po více než třech desítkách let nyní výrobce přichází se stejnou botou, která je uvnitř úplně jiná.

Foto: puma.com

Počítačové boty Puma RS Computer s patní nástavbou.

Článek

Originální bota zaznamenávala na speciální čip čas běhu, zdolanou distanci a spálené kalorie. Data se přenášela do Apple IIE nebo Commodore 64 pomocí 16pinového kabelu. „Střeva" dnešní komputerové boty jsou samozřejmě zcela jiná. Propojení s počítačem dnes obstarává technologie bluetooth, napájení pak kabel s USB.

Foto: puma.com

Počítačové boty Puma RS Computer. Retro is not dead!

puma.com

Ovládací software je připraven pro mobilní telefony s operačními systémy Android i iOS. Aplikace je vyvedena také v retro stylu stejně jako bota a údaje zobrazuje způsobem připomínajícím 80. léta.

Celá věc je zároveň velmi limitovaná. Celosvětově je k prodeji pouhých 86 kusů, což odkazuje na ročník vzniku prvních bot osazených počítači. Každý pár bude samozřejmě očíslován, a to na speciálním štítku z vnitřní strany jazyka. Každá retro bota je dnes osazena tříosým akcelerometrem a měří počet kroků, zdolanou vzdálenost a spálené kalorie. Komunikace probíhá přes bluetooth 4.0. Boty dnes mohou zaznamenávat tréninky po dobu až 30 dní a všechna data se zpracovávají do měsíčních přehledů.

Foto: puma.com

Počítačové boty Puma RS Computer.

puma.com

Z patní nástavby vystupují dvě tlačítka. Pomocí červeného se zobrazuje denní status, černé slouží k indikaci stavu baterií. O napájení se starají Li-pol články dobíjené přes USB. Boty se prodávají na specializovaném e-shopu a fyzicky jsou k dostání v Londýně, Tokiu a Berlíně. Pokud vyrazíte na jejich lov, vezměte si s sebou 650 eur, asi 17 000 korun. Jak už samotné retro provedení i cena napovídají, jde především o záležitost sběratelskou, než že by německý výrobce zamýšlel konkurovat například moderním sporttesterům.

Foto: puma.com

Sběratel dostane boty v "plné palbě".

puma.com

Reklama

Související témata:
Edice