Hlavní obsah

Jak začít s ultra?

René KujanSport.cz

Pokud si takovou otázku vůbec kladete, něco už to znamená. Psychologové by samozřejmě mohli namítat, že to může naznačovat jistou míru deviace dotyčného jedince, ale zas až tak do extrémů nebudeme zabíhat. Co si naopak zaběhneme, bude nějaký ten ultramaratón. Jak na to? Jak uzpůsobit trénink? Náměty jsme čerpali v praxi a inspiraci hledali u těch nejlepších v republice.

Foto: Asics.com

Ultra vás posune dál.

Článek

Pojďme si hned teď na začátku říci otevřeně jednu věc. Velice rozšířená pověra je, že trénink na ultra automaticky znamená ztrátu rychlosti. Tak to ale není! To je dobrá zpráva, ne? Podívejte se třeba na Ondřeje Veličku. V běhu na 24 hodin najde v Evropě jen málo přemožitelů (slovy: jednoho), ale třeba desítku dá za necelých 37 minut (ano, to je průměr 3:42 min/km). Na ztrátu rychlosti to v jeho případě nevypadá. A takto bychom mohli pokračovat.

Pokud jste se tedy do ultra doteď nepustili jenom proto, že se bojíte ztráty rychlosti, můžete zase volně dýchat ‒ a směle do toho! Určitě si rozumíme, ale jen tak pro jistotu: S ultra samozřejmě nebudete začínat, když za sebou v životě máte dva závody na deset kilometrů. Do stanice ultra se v naprosté většině případů přestupuje z trasy jménem maratón.

Mnoho špičkových ultramaratónců dnes referuje, že rozšíření záběru na ultramaratón ve skutečnosti znamenalo jejich zrychlení. Reprezentant Velké Británie Steve Way například v roce, kdy začal s ultra, zaběhl své dva nejrychlejší maratóny v životě. Z podobných příkladů můžeme dedukovat, že trénink na nad-maratónské vzdálenosti mohou být oním stimulem, který z těla udělá zase o něco rychlejší stroj napříč všemi distancemi.

TIP: Pokud chcete opravdu začít s ultra, vyberte si na začátek nějakou pěknou padesátku. 50 kilometrů není oproti maratónu zase až tak velký rozdíl ‒ a koneckonců ani v nutriční nebo psychické přípravě. Uvidíte, že budete příjemně překvapeni, že úderem 43. kilometru nezhynete vyčerpáním jako bájný Feidippidés.

I tady ale platí určité zákonitosti. S přechodem na ultra samozřejmě nesmíme zanedbávat rychlostní trénink (například s vnitřní výmluvou, že kvůli zvýšené kilometráži na to už nemáme čas). Čím více úsilí vynaložíme při rychlostním tréninku, tím snadněji se nám poběží také v (trochu nižších) ultramaratónských rychlostech. I když i sama ultramaratónská rychlost je relativní pojem. Třeba Radek Brunner (mistr ČR v běhu na 100 km a zároveň chlápek, co dá maratón za dvě a půl hodiny) tvrdí, že na stovce jde o to vydržet alespoň do 60. kilometru na rychlostech kolem 4 min/km.

TIP NA RYCHLOSTNÍ TRÉNINK
Rychlostní trénink v přípravě na ultra může zpočátku vypadat nějak takto:5 km rychle3 min výklusopakujeme 4x, důležité je i důkladné zahřátí před a důkladné vyklusání po

Pokud tedy z maratónů přesedláte na ultra, jedinou změnou ve vašem tréninkovém plánu pravděpodobně bude prodloužení dlouhého běhu, (longrun, 30-35 km alespoň 1x týdně) a možná jeho malinko nižší rychlost. A s tímhle si zase po nějakou dobu vystačíte, až řekněme do stokilometrových závodů. Až poté je dle odborníků nutné nějak zásadně měnit tréninkové návyky. Ale o tom zase někdy příště. Dobrý běh!

Reklama

Související témata:
Stimul