Hlavní obsah

Jde do extrému. V případě zlomeniny vytáhne z batohu hole

Inspirující příběhy dokáží dát sílu dalším. Jedním z nich může být Andrew „Pap“ Papadopoulos, který se rozhodl zdolat extrémních 250 kilometrů. Boj s tělem a démony v hlavě. Snaží se najít hranici, kam může jít. Tento týden se vydá čtyřiadvacetiletý odvážlivec na životní zkoušku přes Simpsonovu poušť v rámci závodu Big Red Run. „Ledaže bych umřel, já prostě půjdu dál,“ říká odhodlaně pro australský server smh.com.au

Foto: Facebook: Andrew 'Pap' Papadopoulos

Andrew "Pap" Papadopoulos jde na věc. Démoni, třeste se!

Článek

V případě zlomeniny kosti, bude mít v batohu zabalené hole, které by mu měly pomoci. Nechce se vzdávat. Nepřízeň osudu, která postihla už jiné. Ne, s tím on nepočítá. Mentální silou a průvodcem mu bude Fauja Singh. V osmdesátých letech minulého století ztratil ženu, přesto tento Ind překonal žal, a v 89 let dokončil maratón. Když mu bylo 101 let, stal se nejstarší osobou, která dokončila závod na 42 kilometrů.

Papadopoulos bude psát svůj příběh. Ten, kde nechybí démoni. V rodinné anamnéze mají duševní choroby, ale s mentálním koučem pracuje na zlepšení, aby je mohl lépe překonat. Při takové vzdálenosti a vypětí půjde především o hlavu než fyzické překonávání. Boj proti CNS - centrálnímu nervovému systému.

Simpsonova poušť
Je rozlehlá a vyprahlá oblast rudého písku a písečných dun ve střední Austrálii. Pod pouští se rozkládá Velká artéská pánev. Simpsonova poušť má 145 000 km2, jde o nejsušší místo kontinentu. (Zdroj: wikipedia.org, cojeco.cz)

„Mentální příprava je stejně důležitá jako fyzická část," tvrdí Pap, který miluje tvrdý trénink. Ten kultivoval do svého těla a mysli v armádě. Loni běžel první ultra maratón, jenž měl 100 kilometrů. Byl zraněný, vyčerpaný a ještě měl před sebou 40 kilometrů. „Byl tam moment, seděl jsem na schodech, přemýšlel jsem, že vzdám, bolelo to. Nade mnou bylo pár stovek schodů, pode mnou pár tisíc. Mám se otočit? Jeden závodník mi dal lék na bolest a přeřadil moji mysl," vzpomíná. „Vždy se objeví minima, na ty se musíte připravit sami. Začal jsem závod, který měl 30 kilometrů, na druhém jsem měl puchýře, ale přinutil jsem se pokračovat."

Má své trable, bolesti, ale je na tom tak špatně? „Pokaždé, když si stěžuju na bolesti svalů, musím si uvědomit, že existují lidé, kteří se nemohou pohybovat po celý svůj život." říká Papadopoulos, který čerpal inspiraci i na závodu Wings for Life, který podporuje výzkum míchy.

Rodinné dědictví

Sám ví, jaké to je mít problémy doma. „Máma má rozedmu plic, nepřejde z ložnice do koupelny, ráda by přitom zkusila cvičit. Je tu ale ještě jeden důvod. Každý v mé rodině trpí schizofrenií a bipolární poruchou. Je to dědičné, nevím, jestli to přijde i na mě, takže se snažím tlačit, být pozitivní, aby mě nepotkalo to, čím moje rodina trpí posledních třicet let.  Když mám temné chvíle, cvičení mi hodně pomáhá, jsem za to vděčný," odhaluje své soukromí.

V sobotu ho čeká velká bitva. Startuje Big Red Run a 250 kilometrů pouští. Závod, který se odehraje v šesti dnech. Pokud zdolá den po dni, dojde cíle, zvítězí. Aspoň chvíli budou démoni na kolenou. „Máte pocit, že jste neporazitelní, to vám dává důvěru vyzkoušet něco náročnějšího," říká Pap, který už odpočítává hodiny. Dobrý běh!

Reklama

Související témata: