Hlavní obsah

Je tohle normální? Dobrodruh chtěl v bublině oběhnout Bermudský trojúhelník

Praha

Pokud žijete svůj sen, těžko se s ním loučíte. Ani nezdar vás nezastaví. Ví to i Reza Baluchi, který si vymyslel bláznivou věc, a to doslova. Rozhodl se, že v obří bublině, kterou posadí na Atlantický oceán a rozpohybuje ji běháním, zdolá 3500 mil a obepluje Bermudský trojúhelník. Start a cíl na Floridě. První pokus nevyšel, v květnu plánuje dobrodruh další akci, a to navzdory varování americké pobřežní stráže.

Foto: Facebook: Run With Reza

Plavidlo pro několik měsíců na oceánu. Dokazáli byste v něm běžet?

Článek
Fotogalerie

Pokus, který ho ohrožuje na životu, tak zareagovala americká pobřežní hlídka. Proto ho sebrala a ukončila jeho cestu. „Zvládnu to příští měsíc, musím mít dobré počasí," citoval čtyřiatřicetiletého Baluchiho server today.com.

Původem je z Íránu, ale žije na Floridě na Pompano Beach, kde se připravoval na výstřední expedici. Plánoval pětiměsíční cestu z Floridy okolo Bermudského trojúhelníku, ale jeho pokus minulý víkend nevyšel. „Měl jsem za sebou asi 85 mil, ale pobřežní hlídka mě viděla a vytáhla," pravil „vodní běžec". Proč? Porušil zákaz startu, který dostal, a to z důvodu, že jde o neodmyslitelně nebezpečný pokus o plavbu.

Není to poprvé, co se Baluchi pokoušel o podobné dobrodružství. Pobřežní hlídka ho zastavila už v roce 2014. Daňové poplatníky údajně stála jeho záchrana 140 tisíc dolarů. „Lidé se smějí a říkají, že jsem blázen, ale to neznamená, že to je šílenství. Vše je pozitivní," je přesvědčený ultramaratónec a mírový aktivista, jehož cílem je získávat finanční prostředky pro děti.

Nikdy se nevzdá

„V mém srdci je pomáhat lidem. Při běhání dostanete více pozornosti, můžete šířit poselství, oslovit lidi. Jsem šťastný, že tohle dělám. Je mi čtyřiačtyřicet let, ale mé srdce má čtrnáct. Mám tolik energie. Můžete si představit, jste na oceánu v bublině celé měsíce."

Pro přežití plánoval odvážlivec chytat ryby během cesty, sebou měl energetické nápoje a tyčinky. Nechyběly mu ani žvýkačky proti mořské nemoci, záchranná vesta, filtr na čištění slané vody, aby ji mohl pít. Součástí bylo i GPS zařízení, videokamera a satelitní telefon.

V plánu své trasy bylo navštívit Haiti, Bermudy a Portoriko. Celkem měl zdolat při své kružní jízdě 3500 mil. Dobrodruh tvrdí, že nechce nikoho ohrožovat na životě, proto hledá způsob, aby vyhověl požadavkům pobřežní hlídky. Tak či tak má jasno. „Nikdy se nevzdám, běh je moje vize," dodal odhodlaně. Takže dobrý květnový vodní běh!

Reklama

Související témata: