Hlavní obsah

Jóga kultivuje fyzickou inteligenci a vede k hubnutí

Markéta LyachováSport.cz

Mohlo by se zdát, že běh a jóga spolu nikterak nesouvisí. Mnozí profesionální sportovci vám ale potvrdí pravý opak. Běžci rádi používají jógu k vybalancování extrému, který jim přináší intenzivní trénink – cítí, jóga je přesně to, co je může posouvat dál.

Foto: Jayanta Dey, Reuters

Jóga může pomoci i běžcům. Jen si najít cestu a uvěřit.

Článek

Při běhu dostává naše chodidlo pořádně zabrat, při každém dotyku se zemí se totiž zátěž na každé chodidlo rovná naší trojnásobné až čtyřnásobné váze. Když si spočítáme, kolikrát doskočíme na chodidlo při průměrném pětikilometrovém běhu, dostaneme se ke slušnému číslu. Mnoha běžců si i proto stěžuje na bolesti zad či kolen, ztuhlá stehna nebo bolavá chodila. Bolest, kterou běžci cítí, nepramení ze samotného běhu, ale z nerovnováhy – a právě s tím si ví jóga rady nejlépe.

Typický běžec zažívá přespříliš intenzivní zátěže a to má značný vliv na ztuhnutí a zkrácení svalů. Bez protipohybů, natažení a uvolnění, se začne tělo chránit před zraněními právě na těch místech, kde vzniká nerovnováha. Ztuhlé svaly se ještě více stahují, slabé ještě víc oslabují.

Doporučené pozice pro běžce
Na celkové rozehřátí a protažení před během je ideální pozdrav slunci. Vyzkoušejte např. paščimóttanásanu (kleště) - je dobrá k protažení páteře, hamstringů a ramen, trikonásanou (trojúhelník) protáhnete třísla, hamstring, boky, je vhodná i k otevření hrudníku a ramen a posílení nohou. Díky vrikšásaně (strom) posílíte nohy, zlepšíte smysl pro rovnováhu a správné držení těla, prohloubíte soustředění a klid.

Jóga cílí na jemné pohyby svalů a kloubů a klade důraz na postupné, ale hluboké uvědomování si vlastního těla. Běžci můžou použít jógu na vybalancování síly, na zvýšení rozsahu pohybu svalů a na trénink mysli.

Jogínské pozice nás učí, jak zkoordinovat dýchání s každým, i tím nejmenším pohybem. Výsledkem je, že se naučíme integrovat tělo, dech a mysl do jednoho celku a vnímat toto propojení v každé činnosti.

Nácvik dechových technik vám pomůže při běhu či rychlé chůzi, vaše plíce budou lépe pracovat - zvýší se jejich kapacita, svaly tak dostanou větší množství kyslíku nejen k výkonu, ale i k následné regeneraci.

Úleva od extrémního napětí

Pravidelné hodiny jógy mohou sportovci přinést úlevu od extrémního napětí či zranění. Navíc přináší do běžeckého tréninku více vědomí.

Jóga kultivuje naši fyzickou inteligenci. Postupným rozvojem schopnosti vnímat naše tělo – svaly, kostru a orgány, získáme i schopnost odhalit ve svém těle nerovnováhu. Umíme reagovat na signály, které k nám naše tělo vysílá.

Díky józe se naučíte každý den naslouchat svému tělu a správně si rozložit síly. Přestanete se bezhlavě vrhat do tréninků a budete vědomě pracovat s vlastní energií, naučíte se respektovat své limity.

Předtím než vyrazíte běhat, můžete se lehce zahřát a vědomě protáhnout ve vybraných jógových ásanach. Naladit se na dech, na své tělo, začít vnímat pohyb a volnost.

Možná budete překvapeni, jóga má i další velmi prospěšné účinky. „Vede k hubnutí, snížení špatného cholesterolu v krvi a ke snížení krevního tlaku. Ve skutečnosti se jedná o stejné změny, které byly pozorovány u lidí, kteří dělají konvenční cvičení jako jízdu na kole či rychlou chůzi. V jistých případech jóga dokonce prospívala více než léky na předpis," tvrdí autoři výzkumu z Harvardovy univerzity.

Reklama

Související témata: