Hlavní obsah

Když jídlo nestačí a lid peláší za chemií

Praha

Jídlo na jedné straně. Sportovní výživa a doplňky stravy na straně. V posledních letech odvětví, které zažívá boom, protože si jej lid žádá. A to ne jen ten do sportu zahleděný. Ke klasické stravě se přidávají tablety, nápoje, gely. Proč? „Razím cestu, že člověk by se neměl velkým způsobem omezovat, aby mu tělo fungovalo. Nechci nikoho přesvědčovat, že musíte používat tuhle cestu, ale uvádím deset důvodů, proč lidi využívají doplňky stravy,“ říká Jakub Podaný, výživový poradce. Nemusíte souhlasit, ale něco pravdy na tom je.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Příroda je krásná, ale nějak nám už nestačí.

Článek

Komerční zemědělství

Naše zemědělství se stává komerčním, což znamená, že na stejné ploše jsme schopni dosáhnout větších výnosů. Je to dosaženo tím, že je používáno hodně chemikálií. To znamená, že produkty, které se k nám dostanou, jsou zaneseny různými chemickými látkami, což pro tělo není dobře.

Dlouhé vzdálenosti a doba skladování

Například banán je vynikající, ale každý banán na plantáži byl malý a zelený, když byl sklizen. K nám se dostane o hodně větší a žlutý. Celou dobu dozrává v umělé atmosféře, pod umělým osvětlením a konstantních podmínkách. I když si toto laicky spojíte, tak zde není síla slunce. My jsme v Česku závislí na dodávkách tropického ovoce, a to se k nám prostě dostává dlouhou dobu.

Příprava jídla

Příprava nám hodně ubírá z vitamínů. Pokud je dlouhá, nevhodná, tak množství vitamínů, které se dostane do našeho těla, klesá. Může jít až o osmdesát procent, což není zanedbatelné číslo.

Genetická modifikace

Mnoho věcí je geneticky modifikováno, je přizpůsobeno pro lepší výnosy, tohle je zkrátka komerční zemědělství.

Stravovací návyky

Ty se také mění. Jedním z velkých průšvihů je fast food. Jde o věci, které nejsou přímo vhodné pro naše tělo, ale daleko horší je, že my nežvýkáme, nerozmělníme potraviny. K tomu jíme v pochodu, což je stresující a neprospívá našemu organismu, trávení. To znamená, že množství živin, které bychom normálně získali, pokud bychom si sedli, jídlo rozžvýkali, se opět snižuje. A to se bavíme o padesáti procentech.

Specifické období života

V každém období života máme jiné návyky. Žena bude jíst odlišně ve dvaceti a v padesáti letech. To samé patnáctiletý kluk a třicetiletý muž. O tělo se musíte v každé fázi života starat specifickým způsobem. Nejde nějaké zvyky dodržovat třeba deset let. Mění se prostředí kolem vás, mění se stresové faktory.

Znečištění

Kam se podíváte, v podstatě vidíte znečištění. Čísla jsou alarmující. Doporučuje se jíst ryby, super jsou mořské, ale každý rok se do moří a oceánů vyhodí šest miliónů tun odpadu, což je nepředstavitelné množství. A většina z toho jsou plasty, což se dostává do organismu živočichů. Ty potom jíme.

Genetická slabost a vyšší spotřeba

Jsme zhýčkaní a objevuje se genetická slabost. Kvůli tomu máme vyšší potřebu doplňovat vitamíny a minerály, protože s nimi neumíme dobře hospodařit.

Prevence

Statistiky nemocí jsou opravdu alarmující. Jenom v České republice zemře denně dvaasedmdesát lidí na rakovinu, což je jeden nacpaný autobus lidí. Za posledních deset let se toho číslo čtyřikrát zvýšilo.

Používáte doplňky výživy?
Ano
65,2 %
Ne
34,8 %
Celkem hlasovalo 92 čtenářů.

Reklama

Související témata: