Hlavní obsah

Když se adrenalin vaří v lidském těle, dav se řítí do boje

René Kujan, Libor KalousSport.cz

S překážkovými běhy se roztrhl vak, o tom není pochyb. Téměř každý den na nás útočí pozvánka na „nejtvrdší“ či „nejnáročnější závod všech dob“. Spartan, Gladiator, Predator, Army, Dirty, Heroes... Zdá se, že popularita běhů v přírodních podmínkách okořeněných mnoha náročnými překážkami, dřinou a blátem prostě lidi baví. Jak moc vzestup tohoto fenoménu čerpá ze své všeobecné oblíbenosti a jak moc je to jen marketingový humbuk?

Vzhůru do boje.

 
Článek

Odpůrci dobrodružných běhů se smějí nabubřelé rétorice takových akcí. Běh o život či cesta do pekla, která prověří vaše fyzické schopnosti i psychickou odolnost zkrátka nenechává chladné ani zastánce, ani odpůrce takových podniků. Jedním dechem však i odpůrci připouštějí, že na „sparťanech" je hezké, jak většinou upřednostňují týmového ducha před individualismem a některé z nich významnými částkami přispívají také na charitu.

Jaká je realita?

Jonny Muir, britský běžec a spisovatel má vcelku jasno: „Ty závody nejsou reálné. Jsou přirozeným výplodem společnosti, která je založena na sociálních médiích." A hned dodává, že pokud chcete zažít reálnou dřinu na reálném závodě, máte zkusit nějaký cross country v okolí ‒ nejlépe s oranicí, bažinou, broděním řek, překonáváním pastvin s elektrickými ohradníky a výběhy kamenitých strání.

Jak to vidí Libor Kalous, redaktor Běhání.Sport.cz:Překážkové běhy jsou logickým vyústěním klasických závodů, vše má svůj vývoj. Možná si to někdo nechce připustit, ale svoji roli zde hrají i finance. Lidé na to nyní slyší a pustí korunu. Dnes je to prostě in. Klasické silniční závody některé běžce časem omrzí, další chtějí více adrenalinu. K tomu se přidají ti, kteří běh nemusí, ale se zdoláváním překážek je pro ně tento směr více atraktivní. Dále je tu příroda, ve které se většinou běhá, což je další plus. Dalším faktorem je, že na tento typ akcí musíte mít něco i na horní polovině těla, jen nohy takový závod neutáhnou. Proto mi přijde, že je i více komplexní. V dnešní době kultu těla, kdy hodně lidí cvičí, pak vyhledávají podobné víceboje. Samozřejmě maratón je maratón, běžecká meta. Není ale pro všechny. Lidé se chtějí bavit, proto se válí v bahně a lezou pod ostnatým drátem. Možná svou roli hraje i fakt, že na překážkách se lidé „trápí" hodinu dvě. Při maratónu třeba pět hodin.

Na přetřes může přijít i cena. Jsme přeci národem ekonomů, že? Na překážkových bězích zaplatíte v závislosti na prestiži, délce a vybavenosti závodu od 600 do zhruba půl třetího tisíce korun. A teď si to srovnejte se startovným na nějakém vašem regionálním závodě, kde zpravidla tety na občerstvovačky připraví domácí buchty, čaj, pivo, limo. A ještě jedna rada od britského atleta ‒ pokud chcete zažít opravdový „hardcore", zkuste prostě běhat rychleji. To pak teprve zažijete něco „na krev", ujišťuje.

Cena jako argument

Organizátoři své vesměs vysoké ceny hájí náročností budování a udržování překážek. K závodní rétorice dodávají, že je jejich cílem pohybovat se v rovnovážném bodě, kdy účastníky vyhecují k výkonům, o nichž by ještě včera nevěřili, že jsou jich schopni, a zároveň poskytnout přesně odměřené množství dřiny a zoufalství, aby cílovou páskou ještě pořád probíhali s nadšením a krevním řečištěm plným endorfinů.

Pro skrblíky bývá na některých závodech možnost zúčastnit se nejprve jako dobrovolník a na některý další závod seriálu získat zvýhodněné startovné. Organizátoři běhů vyzývají všechny účastníky ‒ vykašlete se na ty svoje rychlosti na kilometr, okruhy, mezičasy, osobní rekordy, umístění a pojďte si užít tu nádheru běhu v přírodě a zkoušení nových věcí. A nejdůležitější věc ze všeho: Neberte se u toho tak vážně! S tím nelze nesouhlasit.

"V dnešní době se všichni chtějí překonávat, něco zdolávat. Je to takové honění vlastního ega," říká trenérka a organizátorka těchto závodů Nikola Bartáková.

Proč překážkové běhy
Vzrušení, nervozita, očekávání neznámého, nového
Závody mají obvykle své téma - vojenský prostor, odkaz na historii, bahno
Odlišné nástrahy. Někde více bahna, jinde více běhu, kopců, odlišná lokalita a více silové překážky
Kamarádství, přátelství. Běžci sdílejí podobnou vášeň, dokáží si pomoci
Patříte mezi vyznavače překážkových běhů?
Ano, je to skvělé osvěžení jinak jednotvárných tréninků?
31,3 %
Ještě ne, ale chci to určitě zkusit.
31,1 %
Ne, ještě bych se zamazal/a!
37,6 %
Celkem hlasovalo 463 čtenářů.

Reklama

Související témata:
Predátor