Hlavní obsah

Kouřící běžec přichází o své zdraví a rekordy. Pouští do sebe pomalou smrt

Kouř z cigaret obsahuje až 4000 chemických substancí. Jako odstrašující případ by mohlo jen toto číslo stačit. Pokud kouříte a k tomu běháte, dáváte tělu zabrat. Tělo musí při zvýšené námaze také bojovat s šedesáti látkami, které mají karcinogenní účinky. Jednoduše řečeno, pokud chcete být úspěšným běžcem na jakékoliv úrovni, přestaňte kouřit. Je to snadné. Stačí si nezapálit.

Foto: Profimedia.cz

Kouřící běžec, běžkyně si škodí. A čas je to poslední, o co příchází.

Článek

Najít na kouření a jeho účincích něco pozitivního, je v podstatě nemožné. Následkem tohoto zlozvyku dochází ke snížení kapacity plic, což vede k povrchovému dýchání, nižší energetické hladině a oslabené funkci imunitního systému. Pokud chcete i nadále spojovat běhání a kouření, možná je dobré vědět, jak cigarety ovlivňují vaší zálibu, tedy sport.

Jako běžec se snažíte využít maximální objem kyslíku (VO2 max), což je klíčové při tom, jak dobře se vám bude dýchat a krev bude okysličována. Čím více kyslíku dokáže vaše tělo zpracovat, tím lépe se může přizpůsobit rychlejšímu běhání a také delším vzdálenostem.

Co říká studie z roku 2008, která byla provedena v laboratořích NASA pod vedením Larryho T. Wiera? Bylo sledováno VO2 max u běžců, kteří kouřili. Byli rozděleni podle toho, kolik kdo cigaret za den vykouřil. Výsledek nebyl překvapivý. Každá skupina zaznamenala významný pokles VO2 max s porovnání s nekuřáky. Milovníci kouření utrpěli porážku.

Energie. Pokud ji nemáte, poznáte to i na běhu. Záleží také na dostatku spánku, jídlu, pitném režimu. To je cesta, aby tělo běžce mělo nezbytný pohon pro trénink. Pokud jste kuřák, můžete mít neuvěřitelnou disciplínu, třeba až vojenskou, spát můžete jako nemluvně, ale s plícemi kuřáka vás čeká těžký boj na vytrvalostní trati.

Poznejte rozdíl

I občasný kuřák spotřebuje více energie na lehkou činnost než nekuřák, a to o šest procent. Pokud přestanete, časem máte jistotu, že si zlepšíte osobní rekord. Pokud máte půlmaratón za dvě hodiny, můžete se zlepšit o více než sedm minut.

Pokud vás pár minut nepřesvědčilo k zahození krabičky, jsou tu daleko podstatnější argumenty. Jakmile přestanete kouřit, budete pravděpodobně mít potřebu nahradit jednu závislost za druhou. A často může jít právě o navýšení běžeckých dávek. Poznáte totiž rozdíl.

Nově nalezená kapacita plic, snadnější dýchání, lepší zdravotní stav. Americký herec a režisér Matt Dillon dokonce řekl „Po uběhnutí šesti kilometrů je poslední věcí, kterou uděláte, že si chcete zapálit cigaretu."

Co vy, zapálíte si ještě?

Reklama

Související témata: