Hlavní obsah

Křehký motýl může za závodní masakr

Za vznik dalšího epického ultra závodu, tentokráte na 4200 kilometrů, může jeden křehký motýlek. Romantika až utopie? Budou běžce na jejich pouti doprovázet víly osedlávající růžové jednorožce se srstí hebkou jako samet? Nikoli! Po tvářích účastníků se bude rozlévat pot a slzy, možná dokonce i krev. A je jisté, že jejich hlavy budou zaplavovat obrovské vlny zoufalství a jejich oči zastíní závoje pravého šílenství a beznaděje. Ještě rádi budou vzpomínat na motýly!

Foto: Profimedia.cz

Monarcha stěhovavý z čeledi babočkovitých.

Článek

Před pár lety si Kanaďanka jménem Carlotta Jamesová vyrazila na svůj pravidelný výběh. Už od malička milovala vědu a drobné představitele hmyzí říše, takže v několika motýlech, kteří se jí připletli do cesty a následně nezbedně kroužili kolem její hlavy, správně poznala monarchu stěhovavého. Oranžovožlutý příbuzný naší babočky admirála nebo babočky kopřivové přivedl běžkyni na revoluční myšlenku.

Uvědomila si totiž, že motýl, který neváží téměř nic, dokáže každý podzim urazit vzdálenost mezi Ontariem a Mexikem, přes 4000 kilometrů! To je přeci neskutečný příběh naděje a houževnatosti, řekla si zvídavá běžkyně a usmyslela si tohoto motýla napodobit.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 

The Route. . . #themonarchultra

Příspěvek sdílený The Monarch Ultra (@the_monarch_ultra),Říj 20, 2018 v 9:01 PDT

S myšlenkou si nakonec pohrávala asi rok a pečlivěji sledovala migrační cesty motýlů. Spojila se s ředitelem jedné série ultra závodů a zároveň odborníkem na mapování tras a do party vzala i filmaře, který celý proces vzniku nového brutálního závodu zaznamenává. Všechno spustili s lednem letošního roku a veřejná sbírka jim přinesla prostředky na zahájení nové velké ultra výzvy. První ročník se má uskutečnit příští rok na podzim a odstartovat tak s počínající migrací stěhovavého okřídleného hmyzu.

Plány jsou opravdu velkolepé a kromě celé trasy o 4200 kilometrech si můžete zkusit jen část migrační trasy motýla v délce 50 nebo 100 kilometrů. Plnohodnotní účastníci poběží zhruba 100 kilometrů denně, nikoli více, aby se závodní pole udržovalo v ještě únosné míře nekompaktnosti. Občerstvovací stanice budou každých 10 kilometrů. Na hladký průběh závodu a bezpečnost účastníků budou dohlížet „Monarch Ambassadors".

Organizátorka Jamesová je rozhodnuta nenechat svůj závod sklouznout na úroveň nějaké reklamní akce nebo jen tupého nahánění času. Její hlavní prioritou je upozornit na zhoršující se kvalitu životního prostředí v důsledku lidské činnosti a alarmující úbytek hmyzích opylovačů.

Reklama

Související témata:
Motýli