Hlavní obsah

Lafata s Váchou dostali zákaz, ale složili poklonu roji světlušek

Praha

Přišli, podpořili, ale neběželi. Příprava na sobotní ligový zápas jim nedovolila vyběhnout a nasadit čelovky na Běh pro Světlušku. Sparťanští fotbalisté David Lafata a Lukáš Vácha poslechli trenérský pokyn. „Máme to zakázané,“ shodli se oba čeští reprezentanti ve čtvrtek večer, když se kolem nich u Stromovky rojilo tisíce světlušek.

Foto: Facebook: ACSpartaPraha

Sparťanští fotbalisté David Lafata a Lukáš Vácha podpořili Běh pro Světlušku.

Článek

Čtvrtého nočního Běhu pro Světlušku se účastnilo na pět tisíc lidí. Proč neběžíte, víme, ale jak jste se k této akci vůbec dostali?

Lafata: Není to jen kvůli běhání jako takovému, tento projekt jsem zaregistroval už dříve. Hlavní je, že peníze jdou potřebným lidem. A Sparta dostala možnost se připojit, tak jsme na to kývli. Myslím, že jde o dobrou věc.

Vácha: Celá akce se navíc podporuje běháním, což je pro nás blízko, protože jsme sportovci. Proto i tato nadace je pro nás asi nejblíže. Sparta je ráda, že se může zapojit do podobných nadací. Některých akcí se účastníme, do některých přispíváme.

Dokázali jste si někdy představit, zamyslet se, že byste neviděli?

Vácha: Je to dost složitý. Pokud bych měl v tuto chvíli ztratit zrak, tak by to pro mě byla obrovská rána v životě. Na druhou stranu, když se člověk narodí a nevidí, tak to je daný. Neví, jak vypadají věci, barvy. Obrovsky respektuji všechny nevidomé, kteří dokáží vrcholově sportovat a zapojit se do podobných akcí jako je Běh pro Světlušku.

Lafata: Přiznám se, že si to nedokážu představit. Jak říkal Lukáš. Klobouk dolů před lidmi, kteří s tím umí žít a ještě navíc sportují a žijí život plnohodnotně.

Fotbal se skládá z velké části z běhání. Máte zmapované, kolik toho týdně naběháte?

Lafata: Neřekl bych, že to máme zmapovaný, ale v zápasech se vedou statistiky, kdo kolik naběhal, v jaké rychlosti, prostorech. Tréninky ale nevím.

Vácha: Myslím si, že to bude úctyhodné číslo. Když to spočítám, tak my za měsíc odehrajeme čtyři zápasy, v průměru naběháme deset až dvanáct kilometrů. Plus tréninky, příprava. Myslím si, že za měsíc sto dáme.

Baví vás běhání, nebo je zábavnější pro vás jen pohyb s míčem?

Lafata: Samozřejmě to je příjemnější s balónem, je nám to bližší, je to větší zábava, více si pohyb užijeme. Mě láká třeba zaběhnout si i maratón, ale to až skončím s fotbalem.

Vácha: Běhání je důležité pro fotbal. Osobně mě běhání bez míče nebaví, že bych si šel třeba zaběhat a dal pětadvacet kilometrů, půlmaratón. To je pro mě nezáživný. Může se to stát, ale je to jen výjimečně.

Reklama