Hlavní obsah

Lidé poběží jako koně. Pardubice ochutnají extrém

Pardubice

V polovině listopadu znovu obživně dostihové závodiště v Pardubicích. Hemžit se však tentokráte nebude čtyřnohými kopytníky, ale běžci. Zástupci lidského pokolení tak na vlastní kůži ochutnají extrémní překážky, které jinak ono samo připravuje výhradně koním.

Foto: RADEK KALHOUS / MAFRA / Profimedia

Velká pardubická bude tentokrát patřit výhradně dvounohým závodníkům.

Článek
Fotogalerie

Odehraje se tak vlastně Velká pardubická bez koní. Tímto aktem uzavře běžecký seriál RunTour sezónu, přičemž v Pardubicích půjde o bonusový závod, výjimečnou akci, která se nezapočítává do celkového pořadí. Vyhlášení výsledků Tour už totiž proběhlo na začátku října. Účastníci závodu zároveň svými příspěvky rozhodnou, zda se podaří vybrat jeden milión korun na Nadaci Leontinka. Ta pomáhá zrakově postiženým lidem.

Závodníci mají možnost na vlastní kůži zažít, jak se cítí takový kůň na Velké pardubické. S jediným rozdílem ‒ na jejich hřbetě nebude rajtovat žokej Váňa. Tradiční překážky včetně velkého Taxisova příkopu se tak stanou netradičními běžeckými překážkami. Cválající dvojnožci potkají na trati třeba i vysoký živý plot s příkopem pod ním, irskou lavici v podobě podélného hliněného valu či takzvaný drop, terénní vyvýšeninu, kterou bude třeba seběhnout.

Jedinečnou a netradiční atmosféru si dvounozí ořové prožijí také při probíhání stájemi či malým vodním příkopem. Kdyby jim při tom všem náhodou nebylo až tak do skoku, pořadatelé jim jistě dají i nějakého toho obroku. Připraven je taktéž bohatý hudební doprovod či soutěže pro nejmenší. K vidění budou i známé tváře, jakou beze sporu je kupříkladu olympionik David Svoboda.

ZÁKLADNÍ INFORMACE
termín konání: 19. listopadu 2016
místo: dostihové závodiště v Pardubicích
kapacita: 1250 dospělých
délka tratí: 500 a 1000 m pro děti, 5 a 10 km pro dospělé

inovaci připravili organizátoři i s ohledem na délku tratě. Vzhledem k netradičnosti a náročnosti terénu nechávají všem otevřenou možnost rozhodnout se až na trati, kolik kilometrů chtějí vlastně absolvovat. Na výběr je pět či deset kilometrů. Pokud tak uběhnete první kolo a budete v sobě cítit ještě dostatek sil, můžete pokračovat na dvojnásobnou trať. V případě, že vás ale přemůže únava nečekaně brzy, můžete bez jakékoli penalizace ukončit platný závod již po pěti kilometrech.

Reklama

Související témata:
Příkop
Živý plot
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články