Hlavní obsah

Lidská malost. Zloděj ukradl sportovci „nohy". Škoda 180 tisíc

Tohle je úpadek lidského rodu. Některé pohnutky jsou za hranicí slušného chápání. Americký sprinter Paul Peterson byl okraden. Někdo se vloupal do jeho bytu a ukradl mu tři protézy. Před lety po motocyklové nehodě o jednu nohu přišel, proto musí používat syntetické náhrady. Bez nich je mimo hru.

Foto: Facebook: Paul Peterson

Paul Peterson při tréninku, na který teď může zapomenout. Zloději mu ukradli protézy.

Článek

„Jsou pro mě opravdu cenné. Nemůžu bez nich trénovat a závodit," řekl smutný americký reprezentant pro server wbtv.com. „Trochu jsem v noci plakala, ukradené medaile jsou pro něj velmi sentimentální," řekla zase pro wtsp.com jeho matka.

Peterson přišel o nohu v roce 2007, když byl účastníkem dopravní nehody. Utrpěl zlomeninu nohy a přetrhl si několik tepen, poté musel podstoupit amputaci. Přesto se rozběhl a byl opravdu dobrý.

Seděl na zadní části motorky, když byl zasažen automobilem. Bylo mu patnáct let. „Když jsem ztratil nohu, neměl jsem žádné myšlenky na běhání nebo basketbal. Nebyl jsem schopen žít jako všichni ostatní," vyprávěl v minulosti. Ale čas ukázal, že může vidět svět zase jinak, lepší.

Tři ukradené protézy

„Běhání, to dělá můj život," řekl paralympionik, který soutěží s jednou protézou na distancích 100, 200 a 4x100 metrů. A každá trasa potřebuje rozdílné typy protéz. Ty mu byly právě ukradeny. Zloději nestačila jedna, on vzal všechny.

„Když jsem si vše uvědomil, šel jsem se podívat a všechny medaile byly pryč," pověděl Peterson. A tři důležité věci pro jeho sportovní život také chyběly.

„Byl jsem šokován, protože co bylo důležité, to vzali, oblečení, více než dvacet medailí. Neměli vzít všechno. Vzali všechny moje nohy, nechápu to. Oni to nemohou nosit," byl smutný Peterson, protože tato ztráta se nemusí okamžitě vyřešit. Protézy jsou certifikované a jsou vyrobeny z několika vrstev uhlíkových vláken. Cena ukradených „nohou" se šplhá k částce 180 tisíc korun.

Unikátní záležitost se nehodí pro jiné

Podle Claye Claiborneho, který se výrobou protetik zabývá, nemá tento lup smysl, jsou vyrobeny speciálně pro Petersona. „Noha je vyrobena podle tvaru nohy, hmotnosti, je to velmi unikátní záležitost," řekl výrobce.

„Nechápu, proč udělali něco takového," dodal Peterson, který na svém Facebooku požádal o pomoc, aby se opět mohl vrátit na dráhu a běhat. A poté bude moci zase myslet na svůj cíl. Tím jsou paralympijské hry v Riu 2016.

Reklama

Související témata: