Hlavní obsah

Masakr na Eiffelovce: Zavrhli výtahy, trápili se po svých

Normální návštěvníci Paříže, kteří touží vystoupat na nejznámější dominantu města, z oceli smontovanou Eiffelovu věž, k tomu používají výtahy. Nenormální návštěvníci Paříže, například běžci, vystoupají po schodech vlastní silou, navíc na čas. Podívejte se na sestřih z jednoho takového závodu.

Běh na EiffelovkuVideo: Reuters

 
Článek

Svého času bývala věž pana Eiffela nejvyšší stavbou světa. To už dávno neplatí. Použijete-li ale k výstupu schody ukryté v jedné z jejích čtyř nohou, může to být stavba světa, na níž se budete dostávat nejobtížněji.

Ve středu se na úpatí věže sešlo 130 atletů se sklony k masochismu a všech 1665 schodů si dali v závodní rychlosti. Ani věž, ani příroda s nimi neměla příliš soucitu a zbičovala je prudkým větrem i deštěm. Jubilejní pátý ročník Eiffel Tower Vertical Race zdolali nejrychleji Piotr Lobodzinski z Polska a Suzy Walshamová z Austrálie.

Oba vítězové udrželi šňůru svých triumfů už popáté v řadě. Letošní nejrychlejší čas bylo Polákových 7:53.97 minut. Australanka Walshamová je velmi obávanou soupeřkou v ženském závodním poli. Z minulého ročníku drží traťový rekord v kategorii žen 9:34 minut. V oblasti „tower runningu" zaznamenala už přes stovku vítězství a počet jejích prvenství stále narůstá.

Reklama

Související témata:
Rozhledna