Hlavní obsah

Máte trable? Zkuste běhat bez gravitace

Praha

Jste po úraze a rádi byste se vrátili co nejdříve do formy, jenomže váš lékař nebo fyzioterapeut vám ještě nepovolí plnou zátěž? Vaše výkonnost dosáhla horní hranice vašich schopností, ale přesto byste ji rádi pokořili? Nyní je to možné!

Foto: alterg.com

Přístroj, který vám pomůže při běhání?

Článek

Nově se v České republice objevil antigravitační chodník Alter G, který pracuje s antigravitačním efektem. Jedná se o speciální přístroj, který využívá propojení běhacího pásu a přetlakové komory. Plynulým zvyšováním tlaku vzduchu v uzavřeném prostoru pro dolní část těla nad běhacím pásem se sníží váha běžící osoby v rozsahu odpovídajícím 20-100 % její tělesné hmotnosti. Alter G zajišťuje plynulé navýšení rychlosti až do 29 km/h a náklon do 15 stupňů.

Antigravitační chodník umožňuje rychlejší návrat do plného výkonu po úrazu nebo operaci a nabízí mimořádně efektivní trénink zdravým sportovcům. Toho je docíleno tím, že veškerá cvičení probíhají buď pod prahem bolestivosti, nebo na hranici motorických schopností běžce.

Využití v léčebné rehabilitaci:
Rehabilitace po operaci dolních končetin
Rehabilitace po úrazech dolních končetin
Snížení rizika přetížení
Zvyšování fyzické kondice
Udržení tréninkových objemů v době rehabilitace
Snížení pohybové koordinace
Kloubní nestabilita

Současným nastavením všech parametrů – tj. tlaku vzduchu, rychlosti a náklonu antigravitačního chodníku vytvoříte individuální podmínky pro jakékoli cvičení. Odlehčení běžce spolu s jeho přirozeným pohybem dovoluje včasnou rehabilitaci sportovcům nebo osobám, které by za běžných podmínek ani nebyly do rehabilitačního procesu zařazeny.

Regulace gravitačního zatížení umožňuje delší a intenzivnější cvičení s možností překročení bariéry rychlosti. Díky překonání gravitace vzrůstá efektivita tréninku až o 30 %.

Využití ve sportovním tréninku:
Intervalový trénink
Běh do vrchu
Zvýšení vitální kapacity plic
Zvýšení a udržení kondice
Vzrůst efektivity tréninku až o 30 %
Vybudování nových pohybových stereotypů
Trénink nad individuálními absolutními rychlostními limity
Zlepšení metabolických procesů a urychlení spalování tuků

Přístroj používali také přední čeští vrcholoví sportovci se zraněními, která by je za běžných okolností vyřadila na celou sezónu. Využitím Alter G jako doplňující rehabilitační techniky se jim podařilo zkrátit období rekonvalescence řádově z měsíců na týdny.

Princip je v tom, že antigravitační chodník sice není plnohodnotnou náhradou běhu, ale napomůže zachovat si svalovou sílu, kloubní pohyblivost a pohybový stereotyp. Proto poté postupný přechod do plné zátěže není pro tělo takovým šokem.

Lucie Pětioká – Fyzioterapeut
Vystudovala fyzioterapii a speciální pedagogiku sportu zdravotně postižených na UK v Praze. Specializuje se na dětskou a sportovní fyzioterapii. Pět let pracovala ve Fakultní nemocnici Motol v Praze a šest let v Rijádu v Saúdské Arábii. Deset let se věnovala atletice na závodní a později i vrcholové úrovni – specializace skok vysoký a ženský sedmiboj.

Reklama

Související témata: