Hlavní obsah

Matka zrn se zabydluje v českých kuchyních. Hodí se i do dezertů

Praha

Mlsat zdravě je jen poloviční hřích, dalo by se říct. Ať je naše vůle sebesilnější, bez sladké chuti se člověk úplně neobejde. Tak proč nespojit příjemné s užitečným a z lahodného zákusku neudělat zároveň výživovou běžeckou bombu?

Foto: Klára Antonova Fischleinová, Sport.cz

Zdravý běžecký dezert, na němž si určitě moc pochutnáte.

Článek

Quinoa, kterou staří Inkové uctívali jako „matku zrn", si popularitu u českých kuchařů i hospodyněk získala už před časem. Stále na ni ovšem narazíte častěji v salátech a slaných jídlech než v zákuscích. Přitom tato výživná a bezlepková obilnina hravě zastoupí tradiční bílou mouku i další ingredience, které co do nutričních kvalit pokrmu nic moc nepřidají.

V kostce – quinoa obsahuje kromě jiného spoustu vlákniny, bílkovin, a to včetně všech esenciálních aminokyselin, které tělo potřebuje. Dále vápník, hořčík, vitamin E a díky nízkému glykemickému indexu dodá tělu dlouhotrvající energii. Quinoovou svačinkou tedy před sportem zaručeně nešlápnete vedle.

Čokoládová quinoa se zdobením

Vyšší procento kakaa na obalu čokolády znamená nejen gastronomický požitek, ale také lepší kvalitu. Jedna zdravá přísada do nutričně nabitého pokrmu nestačí, každá z jednotlivých ingrediencí je důležitá, aby výsledné jídlo udělalo tělu tu nejlepší službu.

Foto: Profimedia.cz

Zrnka bílé, černé a červené quinoy Chenopodium quinoa.

Půl hrnku quinoy povařte 15 minut ve vodě. Zrnka zhruba zdvojnásobí svůj objem. Následně přimíchejte kokosové mléko (tak, aby konzistence zůstala vláčná a nestala se příliš tekutou), lžíci holandského kakaa a několik nadrobno nasekaných kousků vysokoprocentní čokolády, podle chuti. Přimíchat můžete také med na doslazení a semínka, například chia.

Čokoládovou quinou se hodí servírovat v misce, kde ji dozdobíte čímkoliv od plátků kokosu přes oříšky až po sušené či čerstvé ovoce.

Mlsná snídaně

Ráno dělá den a snídaně k němu neodmyslitelně patří. Pokud máte rádi oříškovou chuť, oblíbíte si snídaňovou kaši právě z quinoy. Lahodnou oříškovou chuť umocníte použitím mandlového mléka místo klasického.

Na jednu porci bude stačit zhruba 50 gramů quinoy, lžička skořice, hrnek mandlového mléka, dvě lžíce medu a hrst oříšků, které máte rádi. Nejprve quinou zalijte v hrnci horkou vodou a nechte asi minutu odstát. Pak ji zalijte mandlovým mlékem a malým množstvím vody. Přidejte skořici a na mírném ohni vařte 15-20 minut. Pokud by se během doby varu quinoa veškerou tekutinu vstřebala, po troškách přilívejte, aby kaše zůstala vláčná a nepřipekla se ke dnu hrnce.

Kaši podávejte v misce, ozdobte nasekanými oříšky a pro svěží chuť klidně i čerstvým ovocem.

Banánovo-quinoový pudink

Půl hrnku quinoy zalijte hrnkem vody a přidejte ještě půl hrnečku kokosového mléka. Povařte na mírném ohni cca 15 minut, průběžně míchejte. Následně nechte quinou vystydnout. Jakmile je quinová kaše již studená, rozmixujte tyčovým mixérem 2 středně velké banány. Následně vše smíchejte a podle chuti doslaďte medem, rýžovým, agávovým nebo jiným sirupem.

Výslednou směs přelijte do mističek a nechte ještě hodinu trochu zatuhnout v lednici. Před servírováním ozdobte sušeným kokosem a mandlovými plátky. Osvěžující chuť pak dodá třeba kiwi nebo mango (při jeho použití není třeba pudink během přípravy doslazovat).

Kreativitě se ani v kuchyni meze nekladou, takže dezerty s quinoou existují v bezpočtu variací. Navíc můžete quinoovou moukou při pečení moučníků nahradit klasickou bílou pšeničnou mouku.

Reklama

Související témata:
Dezerty
Zákusek
Sladkost