Hlavní obsah

Mládí na statku a železná disciplína. To mu dovoluje překonávat nemožné

Andy Klingler z rakouských Tirol je tvrdý chlapík. Neřekli byste to do něj na první pohled. Chodí o holích, má problémy s udržením rovnováhy a není zrovna ukázkovým prototypem sportovce. A i když to třeba v porovnání s úplně zdravými sportovci tak nevypadá, svádí obrovské bitvy na tratích závodů i uvnitř sebe. Většina lidí s jeho nemocí AMN to vzdávají. On ne. Naordinoval si železnou disciplínu a v tréninku odvádí větší práci než my všichni dohromady. Už popáté se chystá na nejvýznamnější závod ve své zemi.

Foto: Profimedia.cz

Andy se zúčastní největší běžecké akce v zemi.

Článek

Andymu je 41 let a už 18 let žije s diagnózou adrenomyeloneuropatie (AMN), nemoci, jež postupně zachvacuje jeho nervový systém a omezuje jeho schopnost pohybu. Dvakrát ročně dochází do neurologické ambulance, aby podstoupil náročné specializované vyšetření. Lékaři ale mohou víceméně jen pozorovat a popisovat postup nemoci. Dodnes není známa žádná účinná léčba. Jediný prostředek, jak nemoci v postupu zabránit, je hýbat se, hýbat se, hýbat se. V intenzivně používaných nervech totiž nemoc postupuje pomaleji.

Andy Klingler se rozhodl nevzdávat se bez boje. Od útlého mládí vyrůstal na statku a je přivyklý tvrdé práci. Na sebelítost si vyhradil nulový prostor a místo toho raději pěstuje nejrůznější druhy pohybu s železnou pravidelností a disciplínou. To je jeho vlastní terapie, které se intenzivně věnuje už od mládí. A už popáté v řadě se také zúčastní maratónu ve Vídni, který je největším běžeckým svátkem v zemi. I přes své utrpení dává svému životu smysl. Žije zcela soběstačně a připravuje se na to, že se jednou odstěhuje na svou dřevěnou chatu vysoko v horách.

Nervy jsou vlastně jakési kabely složené z vodiče a obalu. Adrenomyeloneuropatie je velice zjednodušeně řečeno charakterizována rozpadem obalu vodiče, takže nervy pak nemohou správně vést vzruchy do svalů a z nich. Nemoc zpravidla končí do 15 let na kolečkovém křesle. Onemocnění vede k invalidizaci, délku života nemocného nezkracuje.

Svým příkladem strhává také ostatní, i lidi zasažené stejnou chorobou. Členové Cannabis Social Club Salzburg poběží dle svých možností alespoň pár vídeňských kilometrů s ním. „Několik mnohahodinových tréninků týdně, to je základ pro úspěch mého záměru," komentuje lakonicky Klingler. Na dubnový závod ve Vídni se už těší. Chce ho navíc běžet v originálním tyrolském kroji.

Reklama

Související témata: