Hlavní obsah

Muž v domácnosti láme rekordy v pantoflích

Londýn

Pardip Minhas je téměř padesátiletý Brit z Londýna. Pracuje jako muž v domácnosti a stará se o své dva malé syny. Nejraději po svém domě chodí v žabkách. A má takový zvyk chodit si kolem třetí hodiny ranní zaběhat. Možná právě tenhle rodičovský koktejl nakonec způsobil, že se zapsal do světových tabulek. Sice jenom na chvíli, ale kostky jsou už vrženy: Chce tam zase!

Foto: Profimedia.cz

Světové rekordy se dají lámat i v něčem tak nepravděpodobném, jako jsou žabky. (ilustrační foto)

Článek

Brit začal běhat v pohodlných plochých pantoflích vlastně náhodou. Snad únava, snad zvědavost stála za tím, že před lety jednoho dne vyběhl ven ve své domácí obuvi. A nebylo to zdaleka tak zlé! Pardip běhá už 20 let a jak je v Británii zvykem, většinou své běhy spojuje s charitou. Neustále byl na lovu nových nápadů, jak vybírat další peníze pro potřebné. A pak mu to plesklo na mysli ‒ pleskavý zvuk jeho oblíbené domácí obuvi! Bude běhat v žabkách!

„Byla zrovna chladná, mrazivá noc. Uběhnout 20 mil bylo opravdu něco. Když jsem se ale podíval dolů na svá chodidla, byla úplně modrá až černá, všude samé oděrky a puchýře. Byla na hadry," vzpomíná dnes rekordman. První zápis světového rekordu se mu povedl vlastně jen tak mimochodem. Na žabky si nedokázal připevnit svůj startovní čip, a tak ho nesl celou dobu na zápěstí. To ovšem mělo tu nevýhodu, že se na každé kontrole musel shýbat k zemi, aby byl jeho čip zaznamenán. Diváci i organizátoři na to reagovali s humorem a masivní podporou Pardipa. Toho pak rozvášněný dav svým povzbuzováním dotlačil do cíle v novém světovém rekordu. A v cíli se s ním chtěl každý vyfotit.

Sláva ovšem netrvala dlouho, krátce poté byl rekord překonán v Indii jiným běžcem v žabkách. Pardip se pokusil získat rekord zpět, ale na dvojnásobné trati. Běžel v pantoflích celý London Marathon. Napoprvé to nevyšlo, on se ale nevzdává. „Chci mít maratónský rekord v žabkách dřív, než mi bude padesát!" má jasno 49letý běžec. Jeho vysněný cíl znamená překonat 42 195 metrů za čas nižší než 3:47:33, což je současný rekord.

A jaké chystá speciální vybavení? Žádné, rekordního času chce dosáhnout v prachobyčejných pantoflích, které si hodlá koupit v obchodě za rohem za jedinou libru (asi 29 korun). „Jen mám trochu strach, abych neobtěžoval ostatní běžce těmi zvuky. Zatím si ale nikdo nestěžoval, běžci jsou vždycky spíš zvědaví a fandí mi," svěřil se vytrvalec magazínu Men's Running.

Měli byste odvahu něco takového také zkusit?
Ano, pro peníze cokoli.
25 %
Ne, děsily by mne zvědavé pohledy diváků.
41,3 %
Nevím, promyslím to.
33,7 %
Celkem hlasovalo 80 čtenářů.

Reklama

Související témata: