Hlavní obsah

Na nohy pomáhal profíkovi amatér. Jednou budu rekordman, slibuje

Dubaj

Na startu maratónu v Dubaji panuje velké napětí. Mezi běžci v prvních řadách je třeskutá atmosféra. Ke strkanicím dochází ještě před startem. Pak se ozývá řízná rána. Padá výstřel ze startovní pistole. A hned po něm padá k zemi i možný budoucí světový rekordman. Padá tak, jako by jej snad zasáhla kulka z onoho revolveru startéra, kdyby ten zaměnil akustickou munici za ostrou. Kenenisa Bekele zabojuje, závod ale nedokončí. Přesto stále věří ve svůj sen nového světového rekordu. Bude to už za pár měsíců, kdy světu opravdu ukáže, co umí?

Chvíle, kdy padá startovní výstřel. A s ním i Kenenisa Bekele k zemi.

Článek

Začátek konce?

Čtyřiatřicetiletý Etiopan Kenenisa Bekele prorazil na druhé místo světových tabulek jako blesk z čistého nebe. Olympijský rekordman na tratích 5000 a 10 000 metrů se cítil zralý na delší tratě ‒ a osud mu dal za pravdu. Jeho nynější účinkování ve Spojených arabských emirátech pro něj ale bylo zdrcující.

„Najednou jsem ležel na zemi. Nevím, co přesně se stalo, jak se to stalo, ale někdo zavadil o mou nohu," vypověděl krátce po incidentu atlet. „Byl jsem v šoku, úplně ztuhlý. Celá pravá strana těla mě bolela a byl jsem i mentálně otřesený. Byl to přesně ten pocit, jaký jsem měl při autonehodě, kterou jsem zažil s jedním kamarádem," pokusil se Kenenisa zanalyzovat situaci.

Bekele by pravděpodobně závod v Dubaji vzdal už v tu chvíli. Zachránil ho ale nějaký hobík, který mu pomohl zpět na nohy. Televizní záběry ukázaly, jak jeden z hobby běžců zastavil, pomohl šampiónovi zpět na nohy a povzbudivě ho plácnul do zad. „Vykřikl: ‚Můj bože, Bekele! Nevzdávej to, vstávej a běž!'" vyprávěl následně hvězdný atlet.

Kenenisa Bekele měl v Dubaji určitě nejrychlejší první kilometr ze všech. „Zhruba stometrový náskok vedoucí skupiny jsem rychle dohnal, ale bylo to příliš rychlé," komentoval to později. Bekele se opět dostal do vedoucí skupiny, ale už před desátým kilometrovníkem s ní znovu ztratil kontakt a její náskok se stále zvětšoval. Bekele odstupuje na 23. kilometru.

„Cítil jsem nějaký problém v kyčli, vystřelovalo to až do lýtka. Něco takového jsem ještě nezažil. Chtěl jsem běžet, ale nešlo to. Byla to zkrátka smůla," líčil zhrzený atlet krátce po závodu. Jakmile zranění odezní, chystá se maratónec opět nastoupit do plného tréninku. Jeho další destinací je Londýn v druhé polovině dubna, jeden z nejrychlejších maratónů na světě. Jestli ale právě zde Bekele zaútočí na světový rekord, není zatím jasné. Spekulovalo se také o jeho účasti na mistrovstvích světa, rovněž na londýnské půdě. Možná ale bude spíše šetřit síly na zářijový Berlín, odkud také pochází jeho loňský hvězdný čas 2:03:03, kterým jen o šest vteřin zaostal za Kimettovým světovým rekordem. (Berlín byl svědkem sedmi z deseti nejrychlejších časů světa v kategorii mužů a tří v kategorii žen.)

„Jednoho dne se do Berlína určitě vrátím. A do Dubaje také, abych ukázal, co na této trase dokážu," nechal se slyšet Etiopan. Bekeleho při kontroverzním výběrovém řízení nezařadili zemští funkcionáři do olympijského výběru do Ria, stále tak chová naději, že by svou zemi mohl reprezentovat na LOH 2020 v Tokiu. Kenenisa totiž stále věří, že pokud mu v závodě všechno sedne, jak má, zaběhne maratón za 2:01:30. Tak uvidíme. V jeho úprku s větrem o závod držíme palce!

Předvede Bekele svůj hvězdný úprk ke světovému rekordu?
Ano, určitě se mu to podaří.
72,6 %
Těžko říci. Jeho konkurence také nespí.
11,3 %
Asi ne, už je na to dost starý.
16,1 %
Celkem hlasovalo 230 čtenářů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články