Hlavní obsah

Na závodě špatně odbočil, absolvoval dvojnásobnou trať, a přece málem vyhrál

Takové věci se mohou stávat pouze v pohádkách. A pak možná ještě v béčkových filmech z Hollywoodu. Příběh Omara Tareqa z Německa se ovšem skutečně odehrál. Jak je něco takového možné, můžeme se jen dohadovat, na odbornících pak můžeme nechat, aby krčili rameny nebo vrhali tázavé pohledy. To je asi tak všechno, co se s tím dá dělat. Tak hrubou závodní chybu přetavenou na tak obrovský úspěch snad historie atletiky ještě nezaznamenala.

Foto: Profimedia.cz

Ptáte se, jak si někdo může splést tratě, a ještě téměř vyhrát? My také. (ilustrační foto)

Článek

Tento pravdivý příběh se odehrál v německé spolkové zemi Bádensko-Württembersko v Karlsruhe, kde se o víkendu konal městský půlmaraton a maraton. O tom, že nalezení správného rytmu a jeho udržení stůj co stůj je pro závod klíčové, by Omar Tareq mohl pořádat besedy. Sám se do svého rytmu natolik pohroužil, že větvení maratonské a půlmaratonské trati prolétl bez povšimnutí. Původně byl hlášen na poloviční maratónskou vzdálenost a závod v půlmaratónu dokonce vedl.

Když se ale půlmaratónská trasa stáčela k cíli, vydal se běžec nevědomky na další okruh. Zjistil to, až když bylo pozdě. Na oficiálních záběrech je ještě vidět závodník, jak probíhá kolem jednoho z organizátorů stojícího u kobercového snímače závodních čipů a živě gestikuluje ve smyslu: „Sakra, co mám teď jako dělat?!" Nervy ale borec určitě neztratil. Jako by si snad vzal ponaučení od našeho Zátopka, vystřelil radostně vstříc nečekanému zdvojnásobení kilometráže.

Jasné vítězství v půlmaratónu tak vyměnil za nejisté umístění na maratónské distanci. A to navíc ve vzduchu visel veliký otazník, jak se k celé události postaví pořadatelé. Diskvalifikují ho za překročení délky závodu? Ne, organizátoři vzali celou věc s úsměvem a Tareqa zapsali do oficiálních výsledkových listin maratónu. S časem 2:27:02 dorazil do cíle dvojnásobné distance jako druhý s odstupem 72 vteřin. Třetího maratónce pak setřásl o více než 17 minut. Omar Tareq si tak spravil chuť, když před čtrnácti dny na republikových mistrovstvích v běhu na 10 kilometrů musel pro žaludeční křeče ze závodu odstoupit.

Reklama

Související témata: