Hlavní obsah

Nadávejte, pomůže vám to! Vědci nabádají k užívání sprostých slov při sportu

Washington

Sprostá slova. Urážky. Nadávky. To všechno dnes slýcháme poměrně často, i když třeba zrovna neprobíhá předvolební kampaň. Na jednu stranu určitě existují lidé, kteří za celý život nevypustí z úst jediné slovo, jež nepatří do akademického slovníku. Dozajista jsou mezi nimi i běžci. Určitě ale také znáte někoho, kdo má problém říci holou větu bez podmětu, v níž by nebyly alespoň tři sprostonárodní výrazy. Je dobré, když má mezilidská komunikace nějaký řád a úroveň. Ale neškodí si ti, co svá ústa před sprosťárnami zcela zamykají? Vysokoškolští odborníci na základě svých výzkumů tvrdí, že ano.

Foto: Profimedia.cz

Správně načasovaná dobrá nadávka dokáže divy, tvrdí vědci.

Článek

Sprostá slova jsou taková, před kterými nás rodiče i paní učitelky ve škole varovaly. Mračily se na nás a trestaly nejrůznějším způsobem za jejich užívání. Na druhou stranu i expresivní výrazy patří do slovní zásoby a správně použitá slova mohou okořenit nejedno literární dílo. Univerzitní vědci z Kalifornie a Massachusetts ale přišli na další zajímavou věc: Nadávky nám mohou pomáhat překonávat bolest.

Používání sprostých slov má dvě různé roviny. V první řadě nám tato slova pomáhají vyjádřit pregnantně své emoce, vyventilovat je, abychom se následně mohli uvolnit. Taková vhodně zvolená nadávka je za určitých okolností velmi efektivním způsobem komunikace. Otázkou samozřejmě zůstává, jak je zrovna naše okolí na takovou přímočarost připraveno.

Ve druhé rovině mají sporsťárny velký dopad i na svého nositele. Sprostá slova jsou v našich mozcích propojena se silnějšími emocemi. Proto ani samotné vědce nepřekvapilo, že jejich použití má také fyziologickou odezvu. Zanadávejte si ‒ a vaše srdce začne pumpovat rychleji, otevírají se póry, potní žlázy začínají pracovat více, zorničky vašich očí se rozšiřují... Vše podle pradávného fyziologického vzorce, podle nějž se lidské tělo připravuje na útok nebo útěk. Vědci dále upozorňují na asi pochopitelný fakt, že psaní neslušných slov nemá ani zdaleka tak velké účinky na své původce. Ztrácí se zde emotivní bezprostřednost, a tudíž i fyziologický dopad.

Obecně vzato se invektivy rekrutují ze tří hlavních skupin oborů lidské činnosti: sex, tělesné funkce a náboženství. Zatímco používání slov z těchto skupin může mít jak destruktivní, tak konstruktivní výsledky, existuje ještě další skupina, která by nám měla být opravdu raději zapovězena ‒ slova hanobící určité skupiny lidí. Jsou kultury, které se neslušným slovům ve svém jazyce brání, a jejich negativní emoce se vyderou na povrch jinou cestou, mnohdy i horší. Naše národní tradice s tímto jistě problém nemá. A je to tak dobře ‒ pro běžce i ostatní sportovce.

Ve správnou chvíli správně použité správné slovo sportovcům umožní déle a lépe snášet diskomfort náročného tréninku nebo i bolesti při závodech. Vědci tuto hypotézu mnohonásobně potvrdili třeba i při pokusech s namáčením rukou do ledové vody. Lidé, kteří si mohli s rukama v kýblu plném ledové vody od plic zanadávat, vydrželi podstatně déle. Takže až vás příště při tréninku budou bolet nohy, zkuste si pořádně zanadávat (raději ne na trenérovu adresu, mohl by vás slyšet a i on má nějaké emoce!). Uvidíte, že vydržíte ještě dalších pár koleček a nakonec z něj budete mít lepší pocit (z tréninku, ne trenéra).

Pár poznatků na závěr

♠ O lidech používající neslušná slova se často říká, že jsou hloupí. Opak je ale pravdou. Vědci zjistili, že k používání sprosťáren více inklinují lidé s větší slovní zásobou.

♠ Čím více budete své děti chránit před neslušnými slovy, tím větší emotivní dopady na ně budou mít.

♠ Nadávky mají nejvyšší možné pozitivní efekty na zmírnění únavy, bolesti, subjektivního diskomfortu, když je nepoužíváte příliš často. Pokud je najdete v každé své druhé větě, žádné zázraky nečekejte, ztratí svou sílu.

♠ A poučení na závěr? Dobře se obeznamte se všemi expresivními výrazy, používejte je ale jen jako šafránu. Vydržte, dokud to půjde, pak se s tím ale nes***e! Pozitivní efekty na sobě pocítíte okamžitě. Třeba zrovna když v lese zakopnete o nějakej z***j kořen.

Nadáváte při tréninku nebo závodech?
Ano, pozitivní efekty takového počínání jsou mi dobře známy.
79,2 %
Nikdy, vyrůstal/a jsem na královském dvoře, mám úroveň.
5,8 %
Občas, jsem nesmělý/á, ale učím se.
4,1 %
Nevím. Co to k***a je sprostý slovo?!
10,9 %
Celkem hlasovalo 293 čtenářů.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články