Hlavní obsah

Namáhavý sport? Záleží jen na tom, co si myslíte

Zajímavou studii provedla německá Albert Ludwigs Universität Freiburg. Jednoduše řečeno říká, že sport je pro nás přesně tak namáhavý, jak od něj očekáváme. Při stejných aktivitách se jeden může strhnout, zatímco druhý je absolvuje s lehkostí baletky a úsměvem na tváři. Výsledky studie v podstatě dokazují, že lidská očekávání mají i ve sportu větší moc, než jsme si možná mysleli. Jak je to možné?

Foto: Profimedia.cz

Být "happy" se vyplatí!

Článek

Pro mnohé lidi jsou sportovní aktivity něco nepřekonatelně namáhavého, a proto se jim raději vyhýbají. V zásadě ale jde o sebenaplňující se proroctví. Nemusí to tak být. Univerzitní psychologové dokázali, že skutečně pouze naše očekávání mají významný vliv na to, jak namáhavá pro nás tréninková jednotka bude. Dále zjistili, že prožívaná míra zátěže je velmi úzce závislá na tom, jak trénovaná se dotyčná osoba zdá sama sobě.

Navíc bylo jednoznačně prokázáno, že určité speciální sportovní pomůcky mohou mít vliv na podávané výkony. Stačí jediné ‒ věřit, že skutečně fungují. Tým výzkumníků prováděl pokusy na 78 probandech ve věku 18-32 let. Na začátku pokusu byli dotazováni, jak fit se cítí. Ještě před začátkem samotného cvičení, které probíhalo na cyklistických ergometrech, jim bylo poskytnuto kompresní triko významné světové značky. Pokusné osoby byly následně rozděleny do dvou skupin, přičemž jedné byl prezentován „vědecký" film o nesmírných možnostech takové pomůcky, zatímco druhé skupině byl prezentován film s mnohem skeptičtějším pohledem. Testovaní následně prováděli množství cvičení, při nichž byl zjišťován jimi subjektivně pociťovaný stupeň zátěže.

Pomocí filmů se vědci pokoušeli ovlivnit očekávání jednotlivých osob před samotným cvičením. Ti, kteří ke cvičení přistupovali optimisticky, pociťovali menší námahu. A navíc: Čím více si o své kondici testovaná osoba myslela, tím silnější efekt se vědcům podařilo naměřit. Byla ale také zjištěno, že tyto efekty mohou jít proti sobě. Pokud si někdo myslel, že je na tom s fyzičkou bídně (šlo opravdu o vlastní přesvědčení, nikoli objektivní údaj), ani pozitivní přístup ke cvičení nepomohl. Zato ale pomohla víra v zázračné kompresní tričko. Kdo si o sobě myslel, že není moc ve formě a navlékl jej s pozitivním očekáváním, dosáhl značného efektu. Naopak na ty, kteří se domnívali, že jsou značně fit, pozitivní přístup k triku žádné změny nepřinesl.

„Samotná víra v to, že pomůže kompresní triko, mělo u „nesportovních" objektů za následek nižší prožívaný stupeň zátěže," shrnuje ve studii její vedoucí psycholog Hendrik Mothes. Jeho práce dokazuje, že efekt takzvaného placeba nefunguje pouze ve farmakologii, ale rovněž i ve sportu. Už jen to, jakým způsobem přistupuje člověk ke sportu a co si myslí o jeho efektech, může významným způsobem ovlivnit jeho výsledky. A radost ze studie budou jistě mít také výrobci sportovních doplňků. Výzkum prokázal, že u méně trénovaných osob může výrobek, kterému skutečně věří, opravdu přinášet značně pozitivní výsledky.

Řekli byste o sobě, že máte pozitivní přístup ke sportu?
Ano.
85,3 %
Jak kdy.
10,4 %
Ne.
4,3 %
Celkem hlasovalo 556 čtenářů.

Reklama